Jedno od vodećih imena svetskog šoubiznisa i mode, barem kada je u pitanju fotografija, bio je Teri Ričardson. Gotovo da nema poznate ličnosti koja mu nije stala pred objektiv, a sarađivao je i sa velikim magazinima kao što su Vogue, GQ, Glamour, Vanity Fair, Wired i mnogi drugi...

Nekada je bila čast da vas ovaj umetnik fotografiše, a iako je napravio neke od najlepših portreta svih vremena, brojne slavne ličnosti su mu okrenule leđa. Našao se i na crnoj listi skoro svih časopisazabranjen je i nepoželjan u svetu koji ga je do juče poštovao i obožavao.

Ipak, vest da je Ričardson zabranjen, pojavila se 2017. godine na internetu nakon što su novinari došli u posed mejla koji je jedan od direktora "Condé Nast International-a" poslao svojim urednicima, u kome se zvanično stavila zabrana na dalji rad sa fotografom. Zaposleni su upozoreni da se svi projekti sa Terijem prekinu, a da snimljene materijale "bace u smeće", kao i da ne koriste stare snimke koje je napravio ovaj fotograf. 

Ričardson, čije slike su uveličavale neka od kultnih izdanja "modne Biblije", odnosno Vogue i drugih magazina, oduvek je bio poznat po specifičnom stilu koji je bio okarakterisan kao eksplicitan. Takođe, bilo je poznato da je imao problematičnu narav i pravio je mnogo problema na snimanjima. 

Teri je rođen u Njujorku, i bio je sin glumice Norme Kesler i Boba Ričardsona, modnog fotografa, koji se borio sa šizofrenijom i zloupotrebom droga. Prvi aparat je dobio još davne 1982. godine i tada je najčešće fotografisao bendove i događaje na lokalnoj punk rock sceni. Nakon toga, počinje da prati noćni život i radi prvu modnu kampanju koja je objavljena u časopisu "Vibe". Nakon toga, sve ostalo je istorija.  

Njujorški fotograf sarađivao je do sada sa imenima kao što su Sindi Kraford, Naomi Kembel, Kejt Mos, Lejdi Gaga, Majli Sajrus, za koju je režirao kontroverzni video Wrecking Ball (2013), u kome je pevačica razgolićena. Nakon nekoliko godina, Majli je priznala da joj je žao što je spot toliko eksplicitan.

Godinama su se provlačila govorkanja o njegovom bahatom stavu prema modelima i prelaženje granice profesionalnog rada. Nebrojeno puta se u medijima pričalo kako Teri maltretira, iscrpljuje i "teroriše" modele, što je, naravno fotograf komentarisao kao laž i želju nekih da umanje njegov uspeh. Iako nije zvanično otkriveno šta je iniciralo ovu odluku Conde Nasta, pretpostavlja se da je na površinu "isplivala" sva Terijeva "prljavština" koja se skrivala godinama. Teri je sve vreme negirao optužbe.

teri ricards
DC / Backgrid UK / Profimedia 

"Sve žene sa kojima sam sarađivao nisu ništa uradile protiv svoje volje i bile su prilično upoznate sa prirodom posla kao i konceptom oko snimanja u kome su učestvovale. Uostalom, sve one su potpisale dozvolu za slike kako bi one bile objavljene u magazinima", isticao je fotograf.

Optužbe na račun slavnog fotografa dešavale se baš u vreme kada je Holivud potresao jedan od najvećih skandala u istoriji kada je čuveni producent Harvi Vajnštajn optužen od strane 40 žena za seksualno uznemiravanje. Ričardson je baš iz tog razloga prozvan kao "novi Vajnštajn". 

Fotograf koji je nebrojeno putaseksualno uznemiravao manekenke, bio je i sam oženjen manekenkom od 1996. do 1999. godine. U pitanju je bila lepa Niki Uberti. Nakon toga, zabavljao se tri godine sa političarkom i biznismenkom Odri Gelman, da bi se na kraju skarasio sa svojom asistentkinjom Aleksandrom "Skinny" Bolotov, koja mu je rodila i blizance. 

Ričardson je tada izjavio da je to bilo "najintenzivnije, najinspirativnije, najuzbudljivije ali i ponižavajuće iskustvo u njegovom životu." Par se venčao 2017. godine u Taosu u Novom Meksiku.

teri ricards sa zenom
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Od 2001. godine, Ričardson je više puta optuživan da koristi svoj uticaj u modnoj industriji za seksualno iskorišćavanje modela tokom fotografisanja, uključujući primoravanje da se s njim upuštaju u seksualne radnje.

Modeli s kojima je sarađivao, uključujući Ri Rasmusen, Džejmi Pek, Minerva Portilo, Karon Bernštajn, Lindzi Džons i Šarlot Vaters, optužili su fotografa za neprikladno seksualno ponašanje i eksploataciju mladih ženskih modela.

Međutim, iako je svojevremeno (2010) pokrenuta peticija da se svim modnim magazinima uputi zahtev da prestanu da sarađuju sa Terijem i objavljuju njegove dosadašnje radove, to se, sve do 2018. godine nije desilo.

Sve priče i spekulacije bile su potisnute, a Teri je nastavio da radi normalno, sa tek "tihim" ignorisanjem od strane velikih modnih magazina. Sada je situacija dosta drugačija.

Modeli i optužbe 

Nakon snimanja za francuski "Vogue", supermodel Koko Roša rekla je: "Neću ponovo raditi sa Terijem Ričardsonom, nisam se osećala prijatno i ne želim to ikada više da ponovim".

2008. godine iskoristio je i njujoršku stilistkinju Anu Džezibel, koju je napao tokom snimanja. Optužila ga je kako joj je prislanjao polni organ uz obraz, a potom pribijao na lice, nakon čega je napustila fotografisanje i pored insistiranja njegovog asistenta da se vrati. Čak joj je njegov pomoćnik rekao da je nova "Ričardsonova muza". 

Skaut Vilis, ćerka Demi Mur i Brusa Vilisa, takođe je Ričardsona prijavila za seksualni napad. Sve to je svojevremeno objavila i na svom Tviter nalogu. Tada je, kako kaže, imala samo 21. godinu.  

Model Šarlot Voters, izjavila je za časopis "Vokativ" da je imala samo 19 godina kada ju je fotograf primorao na oralno zadovoljavanje. 

"Počeo je agresivno da me ljubi. Ne sećam se zapravo ni šta se konkretno događalo u tom trenutku, ali on je sve režirao. Govorio bi mi da mu stiskam međunožje, i prisiljavao me da opštim sa njim. Nije bilo intimno. Takođe mi je prstima raširio usta i počeo da me udara polnim organom po obrazu", ispričala je ona. Takođe je istakla da se sve to dešavalo dok je njegov pomoćnik nastavio da je fotografiše

Početkom januara 2018. godine prijavljeno je da je Ričardson pod istragom Posebnog odreda žrtava njujorkške policije u vezi sa višestrukim navodima o seksualnom zlostavljanju. Slučaj je i dalje aktivan, a smatra se da je pokret #MeToo umnogome pomogao da se sve "ne gurne pod tepih". 

teri ričardson
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Nakon skandala, Teri se retko može videti u javnosti. Poslednji put paparacci su ga uslikali u novembru prošle godine u Njujorku, a delovao je poprilično neraspoloženo.