Supermodel Naomi Kembel 2005. godine osnovala je dobrotvornu organizaciju "Fashion For Relief", u cilju prikupljana sredstava za decu koja žive u siromaštvu i teškim uslovima širom sveta.

Sada se ova organizacija našla pod istragom zbog lošeg upravljanja finansijama, odnosno koršćenje novca za humanitarne svrhe na svoje lične potrebe.

Kako se navodilo tokom godina, Naomi je prikupila milione u u dobrotvorne svrhe kroz svoje dugogodišnje humanitarne modne revije.

Pored nje još troje poverenika koja su radila za organizaciju prema navodima nisu pravilno koristili svoje zakonske dužnosti i odgovornosti prema zakonu o dobrotvornim organizacijama.

naomi kembel
Shutterstock 

Istraga će ispitivati uplate koje je dobrotvorna organizacija izvršavala, razmotriće potrošnju novca iz organizacije, uključujući potencijalno nedolično ponašanje i loše upravljanje, kao i nepodnošenje zakonskih godišnjih računa na vreme.

Godine 2019. organizacija se udružila sa fondom gradonačelnika Sadika Kana za London kako bi podržali mlade sa niskim primanjima. Iste godine je održana reviju na Londonskoj nedelje mode, u Britanskom muzeju, nakon koje je sledila gala večera sa aukcijom umetnosti.

naomi kembel
Shutterstock 

Međutim, niko nikada nije pomenuo koliko se novca prikupilo te večeri, ali su zato mediji pisali da je Naomi Kembel"jednom revijom spasila svet". Izgleda da bi ovi navodi mogli da padnu u vodu, jer kontrolom računa uočene su neke nepravilnosti.

Prema računima, 1.895.648 evra potrošeno je na organizovanje dobrotvorne akcije i plaćanje PR-a i drugog osoblja. Čini se da je samo 6.509 evra dato u humanitarne svrhe. Kompletan izvšetaj za 2020. godinu još nije dostavljen i kasni više od 178 dana.

naomi kembel
Alfonso Catalano/SGP / SGP / Profimedia 

Računi za 2019. takođe otkrivaju neobično velike troškove poverenika. A prethodne godine, dobrotvorna organizacija je potrošila 126.297 evra na naknade poverenicima i 27.148 evra na troškove.

Komisija za finansijska istraživanja u privatnim razgovorima sa Fashion for Relief više od godinu dana raspravlja o "nizu regulatornih problema", uključujući kasno podnošenje računa, kao i korišćenje novca u druge svrhe koje se ne tiču same organizacije, prenosi Guardian. Naomi Kembel se ovim povodom još nije oglasila, kao ni niko iz njene organizacije.

naomi kembel
RBE / KCS Presse / Profimedia