Bela Hadid nedavno je potresla javnost kada je javno progovorila o depresiji sa kojom se bori.

Manekenka koja je proglašena za najlepšu ženu svoju tajnu otkrila je na Instagramu u podužem postu, a na ovaj potez inspirisala ju je Vilou Smit, ćerka čuvenog glumca Vil Smita, koja je i sama govorila o svemu što je prolazila.

Na Instagramu je podelila seriju fotografija na kojima je uplakana, a potom se obratila pratiocima.

"Vilou, volim tebe i tvoje reči. Zbog njih se osećam manje usamljenom i zato želim da ovo objavim. Ponekad je sve što morate da čujete da niste sami. Zato od mene vama - niste sami. Volim te, vidim te i čujem te. Samopomoć i mentalna bolest nije linearna i izgleda kao rolekoster koji je neprekidno kreće, ima svoje uspone i padove, i ide s jedne na drugu stranu. Želim da znate da uvek ima svetla na kraju tunela i da se rolekoster u nekom trenutku uvek u potpunosti zaustavi.

bela hadid
pritnscreen/instagram 

Naravno, uvek postoji šansa da se ponovo pokrene, ali meni je uvek lepo da znam da će postati bolje, čak i ako je to nekoliko dana, nedelji, meseci, pa čak i na trenutak. 

Trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim, ali imala sam dovoljno slomova i sagorevanja da naučim ovo: ako dovoljno radiš na sebi, provodiš vreme sam da bi razumeo svoje traume, okidače, radosti, i rutinu, uvek ćete moći da razumete ili da naučite više o sopstvenom bolu i kako da se nosite sa njim. To je sve što možete da tražite od sebe. Nisam sigurna zašto, ali mi je sve teže i teže da ne podelim isitnu ovde. Hvala što ste me saslušali i videli. Volim vas", napisala je manekenka.

bela hadid uplkana
pritnscreen/instagram 

Za "Glamour" je 2019. priznala da su je anksioznost i depresija "osakatili" i da je bila "emocionalno nestabilna" dok je radila po 14 sati na dna četiri meseca uzastopno kao 18-godišnjakinja u modeling industriji.

"Plakala sam svako jutro, plakala sam tokom pauze za ručak, plakala sam pre spavanja. Osećam se krivom što sam mogla da živim ovaj neverovatan život, da imam sve prilike koje imam, a nekako sam i dalje depresivna. To nema smisla. Mislim da bih sebi učinila medveđu uslugu ako ne bih govorila o nečemu kao što je mentalno zdravlje, jer sam kroz to prošla poslednjih pet godina i to prilično intezivno", rekla je tada Bela, a mnogi su njen potez pozdravili i pružili joj veliku podršku u borbi sa mentalnim problemima. 

bela hadid
Riccardo Giordano / IPA / PA Images / Profimedia 

Boluje od lajmske bolesti

Ono što mnogi takođe nisu znali je to da Bela već 10 godina boluje od bolesti koja joj onemogućava normalnu svakodnevnicu. Manekenka  je jednom prilkom otkrila da od 14. godine pati od lajmske bolesti.

Bela je istakla da se gotovo svakog dana suočavala sa nizom neprijatnosti - aritmijom srca, promenama raspoloženja, bolom u zglobovima, znojenjem, mučninom, nesanicom, glavoboljom, teskobom i zbunjenošću.

"Svaki dan bih znala da osetim i po desetak od ovih simptoma i to od 14. godine. Sve je postalo još teže kad sam napunila 18", ispričala je manekenka kojoj je bolest dijagnostikovana 2012. godine.

bela hadid
Instagram 

"Ovo je ono što svakodnevno trpimo. Bez leka", otkrila je ona i priznala koliko joj je uticalo na život.

Bela je lajmsku bolest nazvala "nevidiljivom", s obzirom da nije očigledna i nema fizičke manifestacije. Takođe je opisala kako je sve delovalo kada se prvi put razbolela.

"To je toliko uticalo na moje pamćenje da iznenada više nisam znala kako da se dovezem od Malibua do Santa Monike gde sam živela. Nisam mogla ni da jašem. Bilo mi je jako loše. Morala sam čak i da prodam konja jer nisam mogla da se o njemu brinem", rekla je tada poznata manekenka.

bela hadid nekad
- / Backgrid USA / Profimedia 

Zbog bolesti koja ju je zadesila Bela je morala da odustane od dvoje velike ljubavi jahanja, i sna da postane profesionalna jahačica.

Inače, od lajmske bolesti patili su i njena majka Jolanda i brat Anvar, a još neke od slavnih zvezda koje su imale ovo oboljenje jesu i Džastin Biber, Alek Boldvin, Šanaja Tvejn, Ben Stiler, Keli Ozborn...

bela hadid
Shutterstock