Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Rak dojke je opasan jer nekad nema nikakvih simptoma, a redovna kontrola je jedini način da proverite svoje zdravlje.

Ove poznate dame su za opaku bolest saznale na preventivnom pregledu, a iz borbe sa njom, izašle su kao pobednice:

Anđelina Džoli

andjelina dzoli
Shutterstock 

Anđelina Džoli, doživela je dvostruku mastektomiju nakon pozitivnog testiranja na gen BRCA1 raka dojke, koji može značiti da žena ima velike šanse da dobije rak dojke. Glumica je 2013. godine odlučila da odstrani obe dojke zbog straha od napuštanja dece.

- Kada sam saznala da postoje realne šanse da i ja obolim, odlučila sam da budem proaktivna i minimalizujem rizik. Stoga sam se podvrgla preventivnoj dvostrukoj mastektomiji - rekla je Anđelina pre nekoliko godina.

Olivija Njutn Džons

olivija njutn dzons
Print Screen / Instagram 

Glumica Olivija Njutn Džons je davne 1992. godine otkrila da boluje od kanceregenog oboljenja grudi. Podvrgla se operaciji, hemoteraji, radikalnoj mastektomiji i rekonstrukciji. Olivija je rekla da su je ljudi saletali uz mnogobrojne savete, ali je svim obolelim ženama preporučila da same sebi dosta pomognu, kao što je ona brinula o svom telu, duhu i umu.

Anastasija

anastasija
Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Pevačici Anastasiji dijagnostikovan je rak dojke 2003. godine. Otkriven je u ranoj fazi i njeno lečenje bilo je uspešno. Deset godina kasnije, poznatoj zvezdi je drugi put dijagnostikovan rak, koji je ponovo pobedila. Iz straha da se opaka bolest na vrati treći put, Anastasija je odlučila da prođe kroz dvostruku mastektomiju, odnosno da odstrani obe dojke.

Sintija Nikson

sintija nikson
Printscreen/Youtube/ SEX AND THE CITY CLIPS 

Čuvena Miranda iz serije "Seks i grad" razbolela se 2006. godine. Njenoj majci je ranije takođe dijagnostikovan rak dojke, te je znala da je mogućnost da i ona sama dobije opaku bolest - veća. To joj je, kako je sama rekla u brojnim intervjuima, dalo veću snagu da se nosi sa situacijom, a danas je jedan od aktivista i trudi se da edukuje žene širom sveta i skrene pažnju na redovne preglede.

Džulija Luis Drajfus

dzulija luis drajfus
Print Screen / Instagram 

U septembru 2017. godine, glumica je putem Twittera objavila da ima rak dojke.

- Svaka osma žena oboli od raka dojke. Danas sam ja ta - napisala je.

Dve godine kasnije, u jednom intervjuu, otkrila je da se nakon zračenja i dvostruke mastektomije oseća dobro, a tada je osvojila i svoju 7. nominaciju za Emmi nagrade, za seriju "Veep".

Kajli Minog

kajli minog
printscreen/youtube/Kylie Media 

"Džepna Venera", kako su je najćešće zvali, otkrila je da ima rak dok je bila na svetskoj turneji 2005. godine. Tada je imala samo 36 godina i odmah se podvrgla dvostrukoj mastektomiji i hemoterapiji. Danas je potpuno zdrava.

Šeril Krou

seril krou
Print Screen / Instagram 

Pevačica je otkrila kancer u početnom stadijumu i lečena je zračenjem. Nije imala nikakve simptome, a tumor je otkrila slučajno, na mamografu. Od tada, ona koristi svoju popularnost da žene natera na redovne preglede, jer im zaista mogu sačuvati život.

Đulijana Rancić

djulijana rancic
Print Screen / Instagram 

Nekadašnjoj voditeljiki kanala E! rak je otkriven slučajno, pre nego što će otići na pregled kako bi se podvrgla veštačkoj oplodnji. Tada je imala samo 36 godina i podvrgla se dvostrukoj mastektomiji, ali nije odustala od svog sna da postane majka. Zahvaljujući surogatu, ona i njen suprug su 2021. godine dobili sina.

Kristina Aplgejt

kristina aplgejt
Print Screen / Instagram 

Glumici je rak dijagnostifikovan kada je imala 36 godina. Obavljena joj je dvostruka mastektomija i histerektomija jer je bila nosilac genetske mutacije BRCA1 gena, što povećava mogućnost oboljevanja od raka dojke i raka jajnika.

Rita Vilson

rita vilson
printscreeen/instagram 

Glumica i supruga Toma Henksa, rak dojke otkrila je 2015. godine. Rita je u jednoj dojci imala histološku heterogenost, koju je držala pod kontrolom godinama, sve dok nije postalo agresivnije, nakon čega se odlučila za dvostruku mastektomiju.