U toku jučerašnjeg dana ceo svet je brujao o istorijskom poduhvatu osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Naime, on je poleteo u svemir u suborbitalnoj raketi svoje kompanije "Blu oridžin", kao deo misije da ovo postane još jedan vid turizma za one koji žele da istraže svemir.

Na jedanaestominutno putovanje se zaputio sa svojim bratom Markom, 18-godišnjim studentom fizike Oliverom Demonom i pilotom Valijem Fankom.

Kako prenosi Mirror, Bezosova letelica sletala je sigurno u pustinju u Teksasu, a prvi su ga dočekali njegovi roditelji, kao i brojni obožavatelji.

Međutim, iako trenutno njegov put u svemir puni stranice štampe, do skoro se više pisalo o njegovoj aferi sa "žderačicom muževa" Loren Sančez, bivšom TV voditeljkom i skandaloznom i najskupljem razvodu u istoriji od Mekenzi Skot koja je nakon parnice izašla bogatija za više od 60 milijardi dolara, što je čini 18. najbogatijom osobom na svetu.

dzef bezos prevario je zenu mekenzi skot sa bivsom televizijskom voditeljkom loren sancez
AMA / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Međutim, ko je zapravo Džef Bezos i kako je došao do tolikog bogatsva koje se danas procenjuje na 185 milijardi dolara.

Detinjstvo

Bezos je rođen 1964. godine u Albakerkiju u Novom Meksiku. Njegova majka Džeklin je tada imala samo 17 godina, a otac Ted Jorgensen 20. Nakon samo 17 meseci bračnog života, Ted ih je napustio. Džeklin se ubrzo nakon toga preudala za kubanskog migranta Miguela Majka Bezosa, koji je usvojio u to vreme četvorogodišnjeg Džefa.

Džef Bezos je izjavio 1999. u intervjuu za Vajrd da "nikada nije upoznao" svog biološkog oca. “Realnost je takva da je, što se mene tiče, Majk Bezos moj otac. O tome razmišljam samo kada doktor zatraži da popunim formular,” kazao je tada Bezos.

Za razliku od Jorgensena koji se opijao i nije uspeo u životu, Majk Bezos je došao u SAD kao dečak i govorio je samo španski. Kasnije je naučio engleski i počeo da radi u Eksonu.

"Kada je došao sa Kube, imao je 16 godina i bio je ne samo potpuno sam, već je jedino govorio španski. Njegova hrabrost, odlučnost i optimizam nadahnjuju", napisao je Džef na Tviteru prošle godine.

Na njegovo odrastanje je u velikoj meri uticao i deda sa majčine strane Lorens Presto Gize, raketni inženjer i jedan od učesnika prvog lansiranja veštačkog satelita 1957., koji je imao veliki ranč u Teksasu.

Džef je provodio letnje raspuste na ranču gde je pomagao u raznim poslovima oko stoke i obrađivanja zemlje, naučivši mnoge veštine koje su mu kasnije koristile. “Bio je premudar i veoma važan u mom životu,” kazao je Bezos za svoga dedu.

Osim rada na ranču, Bezos je provodio vreme gledajući sa babom sapunice na televiziji, ali ga je najviše zanimala naučna fantastika, čitajući pre svega dela Isaka Asimova i Žila Verna.

Bezos je još kao mali pokazivao sklonost ka matematici i detaljima, pa je izračunao da je njegova baka, koja je bila strastveni pušač, time skratila sebi život za devet godina. Kada joj je to rekao, ona je briznula u plač. Deda ga je odveo na stranu i rekao mu: "Jednog dana ćeš shvatiti da je mnogo teže biti drag nego pametan".

Bezos će mnogo godina kasnije u obraćanju studentima Univerziteta Prinston, na kome je i sam diplomirao, poručiti da je "biti pametan dar, dok je biti dobar ili drag stvar izbora". Dedin ranč je kasnije proširio sa 10 hiljada na 121 hiljadu hektara.

Bio odličan đak a njegovu spretnost ilustruje i anegdota da je šrafcigerom rastavio i sastavio alarm u kući, uključivši ga u svoju sobu da bi onemogućio ulazak bratu i sestri.

Kao najboljeg učenika generacije 1982. intervjuisao ga je "Majami Herald". Osamnestogodišnji Bezos je izjavio da želi da "gradi hotele u svemiru, parkove za zabavu i kolonije za dva ili tri miliona ljudi koji bi živeli u orbiti".

Stekavši bogatstvo nastoji da svoju mladalačku viziju sprovede u delo.

Studentski dani

Završio je studije elektrotehnike i kompjuterskih nauka na Prinstonu nakon čega je radio za razne kompanije na Volstritu brinući o računarskim sistemima banaka, investitorskih firmi i drugih kompanija, poput Intela, Andersen Consultinga i na kraju hedž fonda D.E. Shaw & Co kao jedan od njegovih potpredsednika u 30-toj godini.

Posao iz garaže

Uprkos dobroj plati i šefu u hedž fondu, kompjuterskom stručnjaku Dejvidu Šou, kome se divio, Bezos je želeo da pokrene svoj biznis na šta ga je podstakao podatak da se broj korisnika interneta u to vreme povećava godišnje za 2.300 odsto. Izjavio je da do tada nije video da tako nešto brzo raste.

Odluku da se otisne u nepoznato objasnio je svojom životnom filozofijom: "Da li ću žaliti, kada mi bude 80 godina, što sam napustio Volstrit? Ne. Da li bih žalio da sam propustio početak interneta? Da".

dzef bezos napustio je volstrit i pokrenuo svoj biznis
printscreen/youtube 

Bezos je navodno imao najpre na umu 20 različitih proizvoda koje bi prodavao na internetu, da bi listu suzio na pet i na kraju je izbor pao na onlajn prodaju knjiga, što je bilo neuobičajeno, ali se na to odlučio zbog njihove relativno niske cene i velike potražnje.

Te 1994. godine, Bezos je održao 60 sastanaka sa članovima porodice, prijateljima i potencijalnim investitorima u nastojanju da ih ubedi da ulože u ovaj potpuno novi tip posla. Upozorio ih je da postoji 70 odsto šanse da ovaj projekat propadne. Gardijan navodi da njih 38 nije uspeo da uveri da mu se pridruže.

Na donatorskoj večeri pre dve godine je izjavio da je sa nekolicinom od njih i dalje u kontaktu.

Nimalo lak početak

Sa 300 hiljada dolara, koliko su uložili njegovi roditelji i još nešto novca, Bezos kreće sa suprugom Makenzi (MacKenzie) – sa kojom se godinu dana ranije venčao - na put iz Njujorka za Sijetl dug 4.600 kilometara tokom kojeg je skicirao plan najveće knjižare na svetu sa najviše i istovremeno najjeftinijim naslovima.

dzef bezos i njegova supruga mekenzi skot ulozili su zajednicki novac da zapocnu prvi biznis
Profimedia 

Odabrao je naziv Amazon po istoimenom nazivu najveće reke na svetu. U garaži iznajmljene kuće pokreće posao i prva prodata knjiga bila je o veštačkoj inteligenciji.

Najgori šef

Uspon Amazona pratile su i kontroverze i optužbe na račun Bezosa da od zaposlenih traži maksimum, a isplaćuje minimalne zarade. Zbog toga je 2014. proglašen za najgoreg šefa na svetu od strane Međunarodne konferedracije sindikata.

protesti protiv dzefa bezosa koji je proglasen za najgoreg sefa
Profimedia 

Generalni sekretar ove asocijacije Šaran Barou (Sharan Burrow) je tom prilikom izjavio da Amazon tretira radnike kao "robote", a bili su organizovani i brojni protesti.

Preživeo je pad helikoptera

Godine 2003. samo pukom srećom je preživeo veliku nesreću. Niame, helikopter u kome su bili Džef Bezos i još tri osobe, pod uticajem vetra se preturio i srušio na teritoriji zapadnog Teksasa. Bezosova advokatica je iz nesreće izašla sa polomljenim pršljenom, dok su ostali putnici imali samo lakše povrede.

13 milijardi dolara je zaradio reko noći

U žižu javnosti je opet dospeo u prošli ponedeljak (20. juli) kada je uvećao svoje bogatstvo za 13 milijardi dolara zbog skoka vrednosti akcija njegove kompanije za 7,9 odsto. To je najveći rast bogatstva u jednom danu otkako je Blumberg napravio 2012. indeks kojim se meri imovina milijardera.

dzef bezos zaradio je 13 milijardi dolara preko noci
Snorlax / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Spreman da osvoji svemir

Veliku želju iz detinjstva počeo je da sprovodi u delo.

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, sa još troje članova posade poleteli su do ivice svemira i bezbedno sleteli nazad na Zemlju.

U ovom poduhvatu u letelici Nju Šepard, Bezosa su pratili njegov brat Mark, osamdesetdvogodišnja Voli Fank, pionirka svemirskih istraživanja koja je postala najstariji čovek u svemiru i Oliver Dimen, osamnaestogodišnji student - sada najmlađa osoba koja je dosegla kosmos.

dzef bezos sleteo iz svemira
printscreen/youtube 

Bezos će ovim letom postati drugi milijarder koji je otišao u svemir raketom koju je napravila njegova kompanija, nakon uspešnog leta osnivača “Virdžin galaktika” Ričarda Brensona 11. jula. Bezos je uoči puta rekao da je "uzbuđen, ali ne i nervozan".