Radnici princa Vilijama navodno su plasirali priče o mentalnom zdravlju njegovog mlađeg brata, princa Harija, nakon što je on javno priznao da među njima postoje neslaganja i razlike u mišljenju.

Detalje o tome gledaoci su mogli da vide na programu TV kuće ITV, u novom dokumentarnom filmu "Harry & William: What Went Wrong?" koji se bavi narušenim odnosom dvojice prinčeva. Ipak, to se neće dogoditi.

Hari i njegova supruga Megan prvi su put dali naslutiti da je bratski odnos sve lošiji u dokumentarcu koji su snimili za ITV, a koji je prikazan na kraju njihovog putovanja u Južnu Afriku, u oktobru 2019 godine. U razgovoru s novinarom Tomom Bredbijem, Megan je progovorila o svojim poteškoćama u prilgođavanju na život u kraljevskoj porodici, dok je Hari pričao o tome kako su on i njegov jedini brat na različitim stazama.

princ hari i megan markl
Shutterstock 

- Sigurno trenutno idemo različitim putevima, ali ja ću uvek biti tu za njega, kao što znam da će on uvek biti tu za mene. Ne viđamo se kao pre, ali jako ga volim i mnogo toga što se priča o nama nema veze sa stvarnošću. Kao braća, imate dobre dane, ali i one loše, rekao je tada vojvoda od Saseksa.

U novom dokumentarcu, kako pišu britanski mediji pozivajući se na Daily Mail, Omid Skubi, jedan od autora biografije "Finding Freedom", koja govori o Harijevom i Meganinom odlasku s kraljevskih dužnosti, tvrdio je da "nije slučajnost" kako je kampanja protiv Harija započela istoga dana kada je on potvrdio da su odnosi među braćom napeti. On tvrdi da su tekstovi koje su prenosili svi mediji, o tome kako je Vilijam "zabrinut za Harijevo mentalno zdravlje" ciljano plasirani, a izvor su im zaposleni budućeg britanskog kralja. Namera je bila podstaći širenje razdora među prinčevim.

- To je bilo grozno prema Hariju i nije prošlo neprimećeno. Naravno, nemoguće je znati ima li Vilijam veze s tim, ali u svakom slučaju, priče dolaze iz njegove kuće, s mesta gde je on šef, dodao je Skubi.

princ hari i princ vilijam
POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Te njegove tvrdnje u poslednji su trenutak izbačene iz dokumentarca i to, opet navodno, nakon što su se iz Kensingtonske palate obratili producentima na ITV-u i rekavši da se mogu smatrati klevetom, posebno u svetlu Vilijamovog zalaganja i rada u području mentalnog zdravlja. ITV je, kako pišu britaski mediji, nakon "temeljnog razmatranja" odlučio poslušati molbu Palate i izbacio iz emisije sve delove gde se pominje mentalno zdravlje. Jedino što je ostalo je Skubijev komentar o navodnim širenju informacija povezanih s Harijem iz Kensingtonske palate.

princ hari i princ vilijam na otkrivanju spomenika dajani
Dominic Lipinski/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kako vreme prolazi, čini se da su šanse za pomirenje prinčeva, koji su se hladno držali i na nedavnom otkrivanju spomenika njihovoj majci Dajani, sve manje. A oružja u borbi za naklonost javnosti, čini se, ne bira ni jedna strana.

AppleTV+ / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Alastair Grant / AFP / Profimedia Princ Hari i princ Vilijam