Seksualno zlostavljanje je tema koja je često prisutna u medijima, a sve više žena otkriva da su često imale iskustva s muškarcima koji su se prema njima seksistički ponašali, bilo na radnom mestu ili u privatnom životu.

Jedan korisnik Reddita je pitao ljude da navedu neke primere suptilnog (seksualnog) zlostavljanja s kojima se susreću na dnevnoj bazi. Iako se možda neke od navedenih stvari ljudima mogu učiniti kao bezazlene sitnice, svakoj od ovih žena jako smeta ovakvo ponašanje i smatraju ga maltretiranjem.

1. Grljenje

"Kad sam radila u kancelariji, znali su da nam dolaze prodajni predstavnici koje nije bilo briga što ne želim da me diraju jer su oni heli da se grle. Muškarci stariji od mog oca bi se s muškim kolegama rukovali, a mene bi grlili. Kad sam se požalila šefu, rekao je da su oni staromodni i da pretrpim."

uznemiravanje na poslu
Shutterstock 

2. Dodirivanje

"Radim u naftnoj industriji i većina kolega su mi muškarci. Oni misle da mogu da te diraju. Kad te usmeravaju, dodiruju te po leđima, kad razgovaraju s tobom, hvataju te za ruku, nameštaju ti odeću ili frizuru, naginju se nad tobom da vide šta radiš. Kad ih upozoriš da to ne rade, ti ispadneš luda jer nije da su te hvatali za zadnjicu."

3. Nadimci

"Kad me nepoznati muškarci zovu mala ili dušo."

4. Virenje

"Kad mi kolege vire u dekolte umesto da me gledaju u oči."

5. Ispitivanje o privatnom životu

"Kolege su me stalno ispitivale o mom seksualnom životu i iskustvima, a kad sam im rekla da mi je to neugodno, meni su predbacivali jer ne prihvatam zezanciju."

6. Fizičko zadržavanje

"Ponekad te fizički blokiraju da ne možeš da se udaljiš. Čula sam kad si rekao da želiš da završiš razgovor, ali ako ja odlazim, to više nije razgovor, to je tvoj monolog u kom ja prisilno učestvujem. Muškarca ne bi hvatao za ruku da ga zadržiš ili stao na vrata da ne može da prođe."

7. Trubljenje i dobacivanje

"Mrzim kad ne mogu samo da odem na trčanje i na miru da uživam u tome. Često me uznemiravaju dovikujući mi ili trubeći za mnom. To trpim još od tinejdžerskih dana."

8. Neukusni komentari

"Jednom sam bila u prodavnici sa svojom petogodišnjom kćerkicom koja je nosila perušku koju smo kupili, a neki stariji čovek se nagnuo prema njoj i rekao joj da sad mora da nosi kostim francuske sobarice."

9. Nabacivanje na radnom mestu

"Prijatelj i ja smo jednom prilikom bili u restoranu i videli kako gost maltretira konobaricu. Stalno joj je govorio da joj neće dati napojnicu ako mu ne da svoj broj. Ni sam ne znam koliko puta ga je pristojno odbila, a on nije odustajao. U jednom trenu sam otišao do nje i ponašao se kao da se poznajemo. Zahvalila mi je na tome jer je dotad samo on bio u njenom delu restorana."

10. Iskorišćavanje pozicije

"Radila sam za šefa koji je stalno ljubio zaposlene i pričao na šta je terao druge žene koje su radile za njega, na primer, rekao je da je terao ženu u suknji da se popne na merdevina."