Bez obzira na godišnje doba, uvek pravi trenutak da učinite nešto dobro za svoje telo i organizam, a kada tu odluku prate zadovoljavajući vizuelni rezultati, složićemo se da je to „win win" situacija.

Ivana Španović, vrhunska sportistkinja, svakodnevno posvećuje vreme treningu, ali i održavanju balansirane ishrane. Njen fokus na zdravom životu podrazumeva i redovne vežbe za jačanje i oblikovanje stomaka, koje su ključne ne samo za sportske uspehe, već i za opšte zdravlje i dobrobit tela.

Vežba Ivane Španović za ravan stomak
Instagram 

Ivana je inspiracija mnogima kada je u pitanju disciplina, posvećenost i želja za postizanjem najboljih rezultata, kako na sportskom terenu, tako i u životu van njega.

Pored vežbi za stomak, uključite i vežbe koje angažuju celo telo, kao što su kardiovaskularne vežbe i trening snage. Ovo će vam pomoći da sagorite kalorije i održite vitku liniju. Što se tiče vežbanja, u nastavku smo odabrali nekoliko osnovnih vežbi ako želite da postignete lepo definisan struk!

Još 2022. Ivana Španović je svojim pratiocima na Instagramu pokazala jednu veoma jednostavnu vežbu koju mogu da rade gde god. U svom domu, teretani ili prirodi. U pitanju je plank (plenk/ izdržaj). Plank je statična vežba koja aktivira trbušnjake, leđa i druge mišiće celog tela. Plank je vežba za koju nije potrebna nikakva oprema jer se izvodi vlastitom težinom. Može se raditi na podlakticama ili na dlanovima s izduženim rukama u visokom planku, uključuje i mišiće gluteusa, leđa, ramena, bicepsa i tricepsa, a s ciljem ojačavanja core-a. Ostanite u plank položaju što duže možete i vremenom povećavajte broj minuta.

Kako pravilno uraditi klasičan plank na podlakticama?

Počnite na podu na kolenima i podlakticama. Laktove postavite ispod ramena i podignite se na njih. Odignite kolena od poda, jedno po jedno. Za više stabilnosti možete raširiti stopala šire od bokova, a ako želite intenzivniju vežbu, spojite ih.

Glava bi trebala da bude opuštena i vaš pogled trebao bi da bude usmeren prema tlu. Počnite s kraćim intervalima, a postepeno produžujte vreme trajanja.

kako se pravilno radi plank
Shutterstock 

Držite telo ravno i pazite da vam bokovi ne propadaju ili ne budu previše podignuti. Držite trbušne mišiće uključene i ne dopustite stomaku da padne niti bokovima da se podignu smerom gore. Nemojte da zaboravite da dišete.

Zašto je plank dobar?

  • Koristi različite grupe mišića i zateže zadnjicu, noge, leđa i ruke
  • Ne zahteva puno prostora ni posebnu opremu
  • Lako je pratiti napredak, potrebno je samo da produžavate trajanje izvođenja vežbe
  • Može biti teži ili lakši, zavisno od položaja tela
  • Može biti statični ili dinamični
  • Dobar je za trbušne mišiće, ali ne opterećuju vrat kao klasični trbušnjaci
  • Poboljšava držanje

Bonus video

Ivana Španović u teretani instagram/ivanaspanovic

Izvor: Wanted A.N.