Autofagija, intermitant fasting, odnosno povremeni post, jedna je od najppularnijih dijeta kako u svetu, tako i kod nas. S obzirom da je često preporučuju i slavne ličnosti, nije iznenađenje što brojne dame upravo na ovaj način pokušavaju da se ratosiljaju viška kilograma.

Tako je, primera radi, i Emina Jahović, koja je poznata po izrazito vitkoj liniji, nedavno priznala da često praktikuje autofagiju, te da obavezno svakog meseca ne jede 48 sati.

- Gladujem jednom mesečno. To radim već neko vreme. Ne jedem po 48 sati tačno - priznala je Emina i podelila na svom storiju detalje aplikacije koja joj pomaže da se pridržava ovog režima.

Emina Jahović liniju održava fastingom.
pritnscreen/instagram 

Međutim, pre nego što vas "zavedu" rezultati pevačica i glumica koje se kunu u ovakve režime, bitno je da znate da iako je povremeni post veoma zdrav za organizam, ovakav način ne samo što nije za svakog, već može i dovesti do ozbiljnih posledica o kojima niko ne priča.

Šta je autofagija?

Autofagija (autophagy) je složenica nastala od dve grčke reči: auto - samo i phagy - jedenje. U bukvalnom prevodu, dakle, autofagija znači jedenje samoga sebe.

Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Odgovor je u povećanu nivoa peptidnog hormona glukagona u telu koji se otpušta kada je količina insulina niska. Isto tako, kada količina insulina u našem telu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.

Autofagija je dobra, ali nije za svakog.
Shuterstock 

Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba rasporediti na predviđeno mesto. Upravo je to naučna pozadina iza jednog od najpopularnijih načina ishrane - povremeni post.

Kako se autofagija aktivira i pokreće?

Važno je razumeti da je autofagija prirodan proces, ali mu je potreban okidač, odnosno način na koji ćete aktivirati proces u organizmu.

Kao glavni pokretač autofagije izdvaja se post, odnosno gladovanje. Naime, potrebno je određeni broj sati ne unositi nikakve kalorije u sebe da bi se autofagija pokrenula. Telo posle 12 i više sati ulazi u metaboličko stanje koje zovemo ketoza.

Za autofagiju je potreban okidač, a to je gladovanje, odnosno povremeni post, te se na ovaj način lako skidaju kilogrami.
Unsplash 

U ovom stanju, telo počinje da koristi masti iz organizma kao svoje gorivo, sagorevajući ih, što je i cilj svakoga ko želi da izgubi višak kilograma. Kada završi sa mastima - organizam kreće u potragu za ćelijama sa oštećenjima i različitim neželjenim pojavama u telu koje tada postaju njegovo “glavno jelo”.

Pravila

Autofagija zapravo ima samo jedno pravilo - ne jesti minimum 12 sati, a idealno uzmeđu 12 i 16 sati.

Što se tiče namirnica koje se unose na ovom režimu, ne postoje striktna pravila i nema brojanja kalorija, ali je svakako preporuka da izbor budu zdrave i hranljive namirnice, kako bi vaše telo u periodu kada je dozvoljeno da jedete dobilo sve što mu je potrebno.

Autofagija ima samo jedno pravilo -  ne jesti minimum 12 sati, a idealno uzmeđu 12 i 16 sati.
Freepik/user14908974 

Loše strane

Sada kada je jasno o kakvom režimu ishrane je reč, došao je trenutak i da istaknemo loše strane o kojima se gotovo uopšte ne govori. Stručnjaci ističu da fasting nije za sve, odnosno da treba da je se pridržavaju samo zdrave osobe.
Poseban rizik nose oni koji piju neke lekove za depresiju ili anksioznost, koji su mlađi od 18 godina, trudnice, dojilje, dijabetičati, kao i pothranjene osobe ili oni koji pate od nekih poremećaja u ishrani.

Iako autofagija deluje kao lak način da izgubite kilograme, nije za svakoga.
Unsplash/i yunmai 

Zato je bitno da se pre bilo kog režima ishrane posavetujete sa izabranim lekarom.

Neke od nuspojava su:

  • povećanja hormona stresa
  • kortizola, što može dovesti do još veće želje za hranom
  • prejedanje nakon isteka autofagije
  • može doći do dehidratacije (ako ne jedete, može se desiti da zaboravite da pijete vodu ili potrebu za vodom pripisujete gladi)
  • osećaj umora i nedostatak energije
  • poremećaj sna
  • negativno raspoloženje, nervoza
  • zadah
  • poremećaj sna
  • nesvestica

Nutricionisti ističu i da može doći do ozbiljnog pada šećera u krvi, izostanka menstruacije, migrena, a ukoliko se predugo pridržavate ovakvog režima i do kardiovaskularnih problema, problema sa probavom i želucem.

Autofagija može kao posledicu imati ozbiljne probleme sa srcem.
Freepik/katemangostar 

Kada se post završi, važno je šta jedete

Iako nekima fasting prija, bitno je napomenuti da ipak treba obratiti pažnju na ovakve tipove ishrane. Takođe, i nakon što završite sa autofafijom preporuka je da jedete laganiju hranu i da po svaku cenu izbegavate prejedanje, jer upravo ovakav način ishrane spada u one sa jo-jo efektom, odnosno, najbrže se vraća izgubljena kilaža nakon prestanka pridržavanja režima.