Novak Đoković nije tek tako došao do titule jednog od najboljih tenisera svih vremena.

Za fantastične rezultate pored mnogo odricanja, redovnih treninga i te kako je zaslužna i promena nekih životnih navika, kao i ishrana koja je ključna stavka u životu svakog profesionalnog sportiste.

I ruku na srce, treba izdržati sve te višečasovne mečeve - umorimo se mi i to samo gledajući, ali Novak se držao i sve vreme igrao punom snagom kao da je tek izašao na teren.

Ukoliko ste se pitali kako je to moguće, srpski teniser nedavno je otkrio do detalja kako se hrani i kako započinje dan, a upravo u tome se krije ključ njegovog uspeha.

Novak Đoković otkrio je tačno kako se hrani.
Profimedia 

Kako je i sam rekao nekoliko puta, on je svoju ishranu transformisao najpre zbog problema sa alergijama, koje su bile sve gore iz godine u godinu i u kojim mu nije pomogla ni operacija nosa.

"Zbog toga sa predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim", rekao je Novak.

Spas je pronašao u biofidbek terapiji koja je zapravo proces učenja toga kako da upoznamo sopstvene psihofizičke funkcije odnosno reakcije na stres i depresiju u svakodnevnom životu i ponavljanim vežbama naučimo da ih kontrolišemo. Putem savremene elektronske tehnologije terapeut, kao i sam pacijent gledajući na monitoru svoje pokazatelje stresa u momentu ispitivanja, dobijaju trenutne informacije o napetosti mišića, perifernoj temperaturi i znojenju, frekvenci srčanog rada i disanja.

Novak je osetio boljitak već posle nekoliko terapija, a onda je shvatio da mora da promeni ishranu jer je upravo ona bila jedan od ključnih problema.

"Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah," kaže Novak u razgovoru sa novinarom Grajamom Besingerom.

Novak Đoković otkrio je šta je sve izbacio iz ishrane.
printscreen/instagram 

"Porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla," kaže Nole.

Novak Đoković ne jede ništa životinjskog porekla.
Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia 

Međutim, šta danas jede Novak?

Kako teniser kaže, dan započinje uvek istim napitkom.

"Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima", objasnio je Novak.

Novak Đoković otkrio je šta jede u toku dana.
pritnscreen/youtube 

"U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari", završio je izlaganje naš proslavljeni teniser.

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!