Novak Đoković jednom prilikom je otkrio da svaki dan započinje uz dva zdrava napitka, koja obavezno pije na prazan stomak. Naime, naš najbolji teniser pre svega prvo konzumira vodu sa limunom i limetom, a nakon toga pije sveže ceđen sok od celera.

Zašto je dobra voda s limunom?

Konzumiranje mlake vode sa limunom odmah nakon buđenja je već dosta dugo jedan od glavnih saveta koje ćete čuti i od sportista i od mnogih lekara. Topla voda pomaže probavnom traktu da se opusti, što ga čini boljim i podstiče protok krvi u telu. Topla voda i limun su takođe neverovatni za ispiranje toksina iz tela i za poboljšanje performansi jetre. 

Topla limunska voda može da obezbedi umirujući osećaj koji vas istovremeno napaja energijom i smiruje vas. Pored toga, topla voda sa limunom je odlična za balansiranje vaših promena raspoloženja i oslobađanje od stresa. Topla voda ima tendenciju da ostane u telu duže vreme, za razliku od hladne vode. Kao rezultat toga, topla voda održava nivo hidratacije u telu na idealnom nivou.

voda s limunom
Unsplash 

Zašto je dobar sok od celera?

Za razliku od vode s limunom, sok od celera sve do nedavno uopšte nije bio popularan kao jutarnju napitak. Sve to je promenio Entoni Vilijams poznatiji kao "Medical Medium", koji je u svojim knjigama o uticaju ishrane na zdravlje posebnu pažnju posvetio upravo celeru.

Ubrzo je sok od celera postao ne samo trend, već i neizostavni deo buđenja mnogih javnih ličnosti, pa tako i Novaka Đokovića, koji kaže da svakog jutra sam cedi stabiljke celera, a sok piju i Jelena i njihova deca - doduše, budući da je sok jakog ukusa, za klince se meša sa jabukom ili kastavcem.

novak djokovic
Instagram 

Vilijams tvrdi da vam celer, doslovno, može spasiti život. Naime, prema njegovim rečima, ova zelena biljka je toliko moćna da je možemo smatrati jednim od još uvek neotkrivenih čuda prirode, a neke od stvari u kojima ovaj sok može da vam pomogne su: borba protiv gorušice, borba protiv autoimunih oboljenja i nekih drugih bolesti, oporavak jetre, brže izbacivanje toksina iz tela, borba protiv bakterija, smanjuje naduost... Pored toga, kako kaže Vilijams, sam sok donosi i veliki broj minerala i vitamina koji podižu nivo enrgije i čine da se genralno osećate boljle tokom čitavog dana.

Doza koju on savetuje je pola litra ovog soka svakog jutra na prazan stomak. Doduš, važno je naglasiti da se ovde ne radi o soku od korena celera, već se koriste zelene stabljike, koje su dosta skuplje od standardnog korena koji se kod nas koristi.

novak djokovic
Shutterstock 

Treba imati u vidu da ovaj sok ne može da zameni learsku pomoć ukoliko imate nekih zdravstvenih probema, ali svakao može da bude dobar saveznih na putu ka zdravijem telu, boljem metabolizmu i većem nivou energije.