Ako je iko poslednjih godina bio zaslužan za to što se o srpskom sportu govorilo u superlativu, bio je to Novak Đoković. Naravno, nije jedini, i Srbija se zaista može pohvaliti izuzetnim sportistima, ali samo je jedan proglašen za najpopularnijeg svih vremena - naš Nole.

Uostalom, šta je tu čudno?

Pogledajte ga samo, primera radi, u Olimpijskom selu u Tokiju - u jednom trenutku izvodi špagu sa belgijskim gimnastičarkama, a već sledećeg minuta ćaska sa brazilskim odbojkašicama, jede sa meksičkim dizačima tegova, ili daje savete olimpijcima iz Turske.

novak djokovic radi spagu sa belgijskim gimnasticarkama
printscreen/twitter 

Zbog svega što radi, ceo svet bukvalno bruji o našem proslavljenom sportisti, a čini se da nikada do sada nije imao toliko simpatija sa svih strana.

Na osnovu objava na društvenim mrežama iz njegovih prvih nekoliko dana u Tokiju, svetski reket broj 1, Novak Đoković proglašen je najpopularnijim čovekom u Olimpijskom selu. I čini se da je više nego spreman da ovekoveči različite trenutke sa svojim kolegama sportistima, u pauzi od smišljanja novih smicalica.

novak djokovic i antonio dijaz u olimpijskom selu
printscreen/twitter 

"To je za mene fantastično iskustvo", rekao je Đoković. "Sjajno je što se vidi da postoji mnogo sportista koji cene tenisere i koji prate tenis."

"Ovde smo kao predstavnici naših zemalja, a takođe predstavljamo svoj sport kada smo među ostalim sportistima u našem selu i izuzetno je jedinstveno iskustvo biti u blizini najboljih sportista na svetu, posmatrati kako treniraju u teretani, kako se oporavljaju, šta jedu, šta misle o životu, sportu, sama razmena iskustva i znanja. Divno je. Mnogo je zabavno", rekao je Nole i još jednom oduševio brojne okupljene novinare.

I u redu, ovo se verovatno ne razlikuje mnogo od iskustava drugih učesnika Olimpijskih igara, ali naravno, Đoković nije bilo koji sportista.

Osvojio je 20 grend slem titula, prešišavši Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji su dugo bili "numero uno" u ovom sportu. Tokom karijere zaradio je više od 150 miliona dolara samo na terenu. Verovatno će biti proglašen i najboljim teniserom u istoriji tenisa, a za sada može da se pohvali i da je najpoznatija osoba na svetskom nivou u celom Olimpijskom selu.

Uostalom, pogledajte kako ga predstavljaju i svetski mediji:

"Uživo slika sportista koji okružuju Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama", napisao je jedan tviteraš uz komičan mim. Ali, tako i jeste - uostalom, znate kako kažu - u svakoj šali, pola istine. 

I dok bi neko drugi na njegovom mestu odseo u nekom fensi hotelu, naš Nole pre bira da bude sa svima, normalan, skroman kakav jeste i da osvetla obraz našoj zemlji po xY put.

I čini se da zaista uživa u prilici - ne samo da bude deo srpskog tima, već da iskusi nešto drugačije od života na teniskoj turneji gde su igrači i njihovi trenerski timovi uglavnom odvojeni jedni od drugih.

Ne smemo zaboraviti ni da je ovde sasvim zasluženo - tri zlatne medelje je osvojio samo ove godine i postao prvi čovek koji je osvojio takozvani "Golden Slam" ikada!

Dakle, mogao je (kao neki za mnogo manje) da digne nos i para oblake, međutim, ako je suditi na osnovu mnogobrojnih fotografija i video zapisa iz Tokija, čini se da radi upravo suprotno. I kako onda da ga ne vole ljudi?

Strani mediji kažu za našeg tenisera da je možda najpristupačnija, i najfinija super-zvezda na Igrama.

A najbolje od svega - Nole nije takav samo sada, već se tako ponaša od samog početka. Njegove šale osvojile su svet. Pa setite se samo urnebesnih imitacija Marije Šarapove, Nadala i drugih.

Pored toga, vodio je računa i o svima koji su učestvovali na mečevima. Divan je prema deci, i uvek izdvoji vreme za svaki selfi, potpis, autogram, lepu reč...

E baš zbog toga i jeste najpopularniji sportista sveta - i zaslužuje dubok naklon i veliko HVALA! A sigurni smo da će nas, i to ne samo na Olimpijskim igrama, Novak tek iznenaditi svojim postupcima, jer, sa njim se zaista nikad ne zna na čemu ste (u najpozitivnijem mogućem smislu) i šta će mu šašavo sledeće pasti na pamet, ali, zato ga i volimo!