Najpoznatiji hrvatski putopisac Davor Rostuhar - dugogodišnji novinar i fotograf za National Geographic, čovek koji je proputovao 120 država sveta, istraživao najudaljenije džungle Amazona i Papue i pešice stigao na Južni pol - predstaviće u Srbiji svoj posljednji projekat „Ljubav oko sveta“ koji je izveo sa suprugom Anđelom.

Nakon što su se Anđela i Davor Rostuhar venčali, otišli su na neuobičajan medeni mesec - godinu dana putovali su oko sveta i istraživali ljubav kroz razne kulture. Put ih je vodio preko šest kontinenata i 30 zemalja, od Bušmana iz afričke pustinje do urbanih parova najvećih svetskih metropola, od tradicionalnih poligamskih harema do modernih poliamornih zajednica, od lovaca i sakupljača iz amazonske prašume do plemena s dalekih rajskih obala Pacifika, od ljudi koji nikad nisu našli ljubav, do onih koji su u ljubavi našli sve. Razgovarali su i s renomiranim svetskim naučnicima te putujući kroz brojne izazove secirali i vlastiti odnos, sve ne bi li saznali što je zapravo ljubav i je li ona univerzalna.

ljubav oko sveta
Promo 

Što su saznali i naučili o ljubavi ali i o ljudima i životu, supružnici Rostuhar prikazali su u knjizi i dokumentarnom filmu. Film je svetsku premijeru imao na francusko-nemačkoj televiziji ARTE, a festivalsku na ZG-DOX gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film. Dok je na BelDocs festivalu u Beogradu u svojoj kategoriji proglašen za najboljim filmom, a tom prilikom je žiri zaključio “da je film nosilac univerzalne teme sa kojom je svako od nas u nekom trenutku mogao da se poistoveti i da osećaj katarze koji je u njima probudio oslikava veliku vrednost ovog dela”.

Film je ove godine i najgledaniji domaći film u bioskopima u Hrvatskoj, a knjiga je ukupno najprodavanija knjiga ove godine u Hrvatskoj. Sve Davorove knjige su dostupne u Srbiji preko izdavačke kuće Komshe (https://bit.ly/Davor_Rostuhar_Knjige), a zahvaljujući saradnji sa Cinestarom, srpska publika će uskoro moći pogledati film u Beogradu, Novom sadu, Zrenjaninu i Pančevu.