Ako postoji jedan kozmetički alat koji je veoma potcenjen, to je četka za kosu. Četke za kosu se često zanemaruju, iako ih koristimo više puta dnevno. Međutim, one su neopevani heroj fioke za negu kose – tu su kada nam zatrebaju da raspetljaju kosu, odvoje i definišu kovrdže i ukrote neposlušne pramenove. Četke za kosu takođe čine da kosa izgleda mekše, zaglađenije, sjajnije i zdravije, zahvaljujući svojoj sposobnosti da ravnomerno raspodeljuju prirodna ulja od korena do vrhova. Ali, pošto se četke za kosu koriste tako često, postoji velika šansa da su dom prljavštine, peruti, mrtvih ćelija kože, nakupljanja proizvoda, ulja... I, zbog prljavštine, četke za kosu zapravo mogu učiniti više štete nego koristi i negativno utiču na vaše opšte zdravlje kose.

Srećom, postoji pregršt lakih, brzih i efikasnih načina za čišćenje četki. Osim toga, što redovnije čistite svoje četke, to će vaša kosa bolje izgledati i mirisati. U nastavku, saznajte više o najboljim načinima da vaše četke budu čiste.

Kako očistiti četku za kosu?

Korak 1: Uklonite kosu sa četke

Da biste najlakše uklonili dlake sa četke, prstima povucite pramenove od čekinja. Zatim bacite kosu.

Korak 2: Potopite četku u toplu vodu

Kada je dlaka uklonjena, potopite četku u posudu tople vode. Ako se na vašoj četkici nakupilo mnogo proizvoda, dodajte nekoliko kapi šampona ili nežnog sapuna u vodu. Ovo će pomoći u uklanjanju prljavštine. Stavite četku u posudu sa čekinjama okrenutim nadole i ostavite je da se namače oko 10 do 15 minuta.

Greška zbog koje se kosa umasti za dan
Pexels/ Greta Hoffman 

Korak 3: Očistite čekinje četke

Neka vaša četka bude kao nova tako što ćete je istrljati četkicom za zube sa mekim vlaknima ili četkom za čišćenje. Ovo će pomoći u uklanjanju prljavštine. Samo pazite da ne trljate previše jer to može oštetiti fine čekinje

Korak 4: Isperite četku toplom vodom

Nakon što ste istrljali četku, temeljno je isperite pod mlazom tople vode. Uverite se da ste isprali ostatke sapuna sa četke.

Korak 5: Pustite da se četka osuši

Nežno osušite četku peškirom ili papirnim ubrusom. Zatim pustite da se četka osuši na vazduhu pre nego što je ponovo upotrebite.

Sredstva za čišćenje četkica za kosu

Ako želite da efikasno očistite četke za kosu, važno je da koristite odgovarajuće proizvode i rešenja za čišćenje. Uopšteno govoreći, postoje četiri glavna sredstva za čišćenje koja najbolje rade za čišćenje četkica.

Pronašli smo najbolje četke za kosu koje će odgovarati različitim tipovima kose.
Shutterstock 

Šampon

Dodajte kašičicu šampona u posudu sa toplom vodom da biste lakše očistili četku za kosu. Ovo će ukloniti svu prljavštinu, ulje ili nakupljanje proizvoda na čekinjama. Šampon je idealan za upotrebu na četkama sa prirodnim vlaknima, plastičnim i drvenim četkama.

Soda bikarbona

Soda bikarbona jeprirodno sredstvo za čišćenje koje će pomoći u uklanjanju prljavštine, ulja i nakupina proizvoda. Jednostavno dodajte kašiku sode bikarbone u posudu tople vode i potopite četku za kosu 10 do 15 minuta. Kada se završi sa namakanjem, isperite ga vodom. Soda bikarbona je idealna za upotrebu na plastičnim i drvenim četkama.

Sirće

Ako vam je kosa masna ili ste skloni da koristite mnogo proizvoda za kosu, četku za kosu možete dezinfikovati uz pomoć sirćeta. Samo pomešajte 1/1 vode i sirćeta u posudi i potopite četku oko 30 minuta. Zatim isperite četku vodom. Sirće je idealno za upotrebu na četkama sa prirodnim vlaknima i plastičnim četkama.

Deterdžent za sudove

Sapun za suđe je veoma efikasan u uklanjanju nakupljanja ulja i proizvoda. Pomešajte malu količinu sapuna za suđe sa toplom vodom i ostavite četkicu da se namače 10 do 15 minuta. Zatim isperite četkicu toplom vodom. Sapun za suđe je idealan za upotrebu na četkama sa prirodnim vlaknima, plastičnim i drvenim četkama.
Napomena: Nemojte koristiti toplu vodu ili gruba sredstva za čišćenje jer oni mogu oštetiti čekinje.

Kako očistiti različite vrste četkica za kosu

Važno je napomenuti da je proces čišćenja drugačiji za sve vrste četki. Evo najboljih saveta kako da očistite različite vrste četki za kosu:

Greška zbog koje se kosa umasti za dan
Pexels/ KoolShooters 

Četka za kosu sa prirodnim vlaknima

Četke sa dlakom vepra treba pažljivo čistiti jer su ove prirodne čekinje delikatne. Da biste očistili četku sa prirodnim vlaknima, pomešajte nekoliko kapi šampona u činiji napunjenoj mlakom vodom. Uronite četkicu u vodu i lagano je vrtite nekoliko sekundi. Isperite četku pod toplom vodom i ostavite da se osuši na vazduhu, piše The Everygirl. Napomena: Ako četka ima drvenu dršku, nemojte je kvasiti. Ovo može prouzrokovati da se četka vremenom pokvari.

Plastične ili najlonske četke za kosu

Ako koristite četku sa sintetičkim vlaknima, četku možete očistiti tako što ćete prvo ukloniti sve dlake sa četke. Zatim pomešajte nekoliko kapi šampona ili sapuna za pranje sudova u posudi koja je napunjena toplom vodom. Potopite četku u vodu 10 do 15 minuta i koristite četkicu za zube da nežno izribate čekinje. Isperite četku pod vodom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Drvena četka za kosu

Kada čistite drvenu četku za kosu, ključ je da budete nežni. Pošto se drvo i voda ne mešaju dobro, pazite da ne pokvasite drvenu ručku. Za početak uklonite sve dlake sa četke. Zatim nežno stavite čekinje u posudu sa mlakom vodom sa malo sapuna. Ne potapajte četku. Stavite čekinje pod toplu vodu i pustite da se četka osuši na vazduhu.

Greška zbog koje se kosa umasti za dan
Freepik 

Kako očistiti četku za kosu od peruti?

Ako se na vašoj četki nakupilo peruti, možete je ukloniti pravilnim čišćenjem četke. Za početak izvadite dlake sa četke češljem ili prstima. Zatim napunite posudu toplom vodom i dodajte malu količinu šampona ili deterdženta za sudove. Stavite četku u vodu i ostavite da se namače 10 do 15 minuta. Evo ključa: Koristite četkicu za zube ili malu četkicu za čišćenje da biste stvarno izribali čekinje i fokusirali se na područja sa vidljivom peruti. Kada završite, isperite četku toplom vodom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Koliko često treba čistiti četku za kosu?

Bez obzira koju četku za kosu koristite, važno je da je čistite najmanje jednom mesečno. Ovo će pomoći da vaša kosa bude zdrava, sjajna i lepa. Verujte nam, vaša kosa će vam biti zahvalna.

Bonus video

Tonik za masnu kosu koji produžava vreme između pranja Tiktok/@mattrandon

Izvor: Wanted A.N.