Loše dizajniran dom može značajno uticati na vaše raspoloženje dok boravite u njemu, možda i više nego što ste svesni. Problemi poput neprikladnog rasporeda nameštaja ili nesavršenih veličina komada mogu dodatno doprineti neugodnostima.

Da vam se to ne bi dogodilo, onda bi bilo najbolje da se pridržavate ovih saveta, odnosno da izbegavate pravljenje ovih grešaka kako biste imali idealan dom.

Loše osvetljenje

Rasveta u kući ili stanu je čest problem kada je reč o dizajnu enterijera. Ne bi trebalo da se oslanjamo isključivo na svetla koja su nam iznad glave.

- Loše osvetljenje prostorije može i da pokvari ili da popravi raspoloženje- rekla je Odri Sček, dizajner za The Spruce.

Njen savet je da umesto što koristimo samo ugradna svetla ili plafonsko osvetljenje, možda ne bi bilo loše da bacite akcenat na ambijentalno osvetljenje.

Zaboravljate na veličinu nameštaja, razmeru i proporcije

Ovo je greška koju pravimo prilikom kupovine nameštaja ali i dekora koji planiramo da ubacimo u dom. Sa predmetima koji su mali, dom može delovati pretrpano. Savet pomenute dizajnerke jeste da je više manje i da bi trebalo imati što manje detalja i dati vam manje dramatičan izgled. Pod ovim mislimo pre svega na komade nameštaja.

shutterstock_2061712745.jpg
Shutterstock 

Prenatrpanost prostorom

Ko ne želi da posloži sve svoje uspomene od dragih ljudi ili sa raznih putovanja? Međutim, ako to uradite, dobićete utisak nereda. Umesto toga, trebalo bi da se fokusirate nad kvantitetom jer on daje pažnju svakom pojedinčanom komadu.

Nedostatak šeme boja

Izbor boja prostorije je lična stvar, ali bez obzira da li želite ružičaste zidove ili bež, ključni deo u tome je kohezija.

- Ako želite da boje izgledaju usklađenije, počnite sa neutralnom bazom i oko nje izgradite šemu boja. To će najbolje funckionisati ako radite sa komplementarnim bojama -kaže Bri Stil, dizajner enterijera.

Izostavljate svoju ličnost

Ovo je još jedna stavka koja je od vitalnog značaja za dobar dizajn doma, ali ga vrlo lako zaboravljamo. Mnogi pokušavaju da naprave dom prema slike na internetu, ali u sve to neće uneti nimalo sebe. Ne bojte se da unesete lični dizajn jer će tako sve delovati bolje.

shutterstock_1896236155.jpg
Shutterstock 

Pogrešna veličina tepiha

Ono su vrlo bitna stvar, a mnogi se mogu oko nje zeznuti. Gotovo je prva stvar koja je uočljiva. Ako je tepih premali, onda je nameštaj "zbijen" što ograničava kretanje i rezultira zgnječenim izgledom. Ako je pak on prevelik, onda "guši" prostor. Pre kupovine, zapišite tačne mere.

Nepravilan razmak na zidnom dekoru

Ništa ne daje poseban pečat prostoriji nego ono što nam se nalazi na zidovima. To vrlo lako može da nam poboljša prostor, pa je zato važno da između svega što ste zamislili na zidu, postoji odgovarajući razmak. Ovo sve zavisi i šta vam se nalazi ispred zida jer nije svejedno da li je tu klub sto, fotelja ili orman.