Legendarni pevač YU-rok scene i frontmen benda Riblja Čorba, Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u Ljubljani u 72. godini.

Ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike i tvorac nekih od najvećih hitova na ovim prostorima.

Tokom svoje karijere ostao je istrajan, kako u svojim stavovima, tako i u svojim navikama. Kada je odlučio da promeni svoj životni stil, počeo je ishrane. Tokom 2013. godine Bora je smršao čak 20kg, a tajna je u dijeti, koja mu je bila najlakša da se savlada, a to je Dukan dijeta.

"Dukan dijeta je način ishrane kojeg se pridržavam neko vreme", otkrio je Bora za BGonline.

"U početku se jede najviše belančevica, a kasnije, kad se skine određen broj kilograma, uključuju se u ishranu i ugljeni hidrati. U okviru ove dijete možete da se jede dosta toga, ali meni je najteže bilo bez krompirića. I sad kada sam skinuo kilograme, nastavljam sa tim načinom ishrane", rekao je Bora godinu dana nakon što je promenio navike.

salata
Shutterstock 

Pored ishrane, počeo je i da trenira u prirodi.

"Počeo sam i da treniram. Penjem se na brdo Rožnik kod Ljubljane, do kuće Ivana Cankara. To je velika uzbrdica, visoka oko 300m, ali ići toliko uzbrdo nije ni malo lako. Prvi put sam se jedva popeo, ali sada za mene to više nije problem."

Cigarete je ostavio ne tako davno što, kako kaže, nije bilo lako.

"Sanjao sam noću kako pušim, ali uspeo sam jer sam motivisao sebe, a imao sam i internu ispomoć. Najvažnije je da sam uspeo i u tome", zaključio je tada pevač ponosan na sebe.

salata
Shutterstock 

Šta je Dukanova dijeta?

Ovu dijetu razvio je francuski nutricionista i lekar Pjer Dukan pre 20-ak godina i od samog početka ovaj način gubljenja kilograma postao je popularan širom sveta. Dukanova dijeta bazira se na konzumiranju visokoproteinskih namirnica, a svi ugljeni hidrati su rigorozno ograničeni - uključujući voće, skrobno povrće, mahunarke i integralne žitarice. Naglasak ishrane je na uzimanju proteina iz izvora siromašnih masnoća kao što su riba, živina kao i mlečni proizvodi sa malo masnoća. Dukanova dijeta ima u sebi i estremni pristup sa naglaskom na proteinima sa malo masnoće. Praktičari mogu očekivati da će zaista izgubiti težinu sledeći ovaj plan, ali i to da će im se težina vratiti po povratku na stari način ishrane.

Izvor: BGonline / Wanted Vanja Pajović