Sa rastućim brojem turista koji svake godine dolaze u Večni grad, gradske vlasti ozbiljno razmatraju uvođenje ograničenja pristupa fontani kako bi očuvale njenu lepotu i omogućile bolji doživljaj za sve posetioce.

Prema predlogu koji je sa oduševljenjem prihvaćen od strane većine Rimljana, pristup Fontani di Trevi u budućnosti bi mogao zahtevati rezervaciju i simboličnu ulaznicu za sve posetioce koji nisu stanovnici Rima. Na taj način, broj posetilaca koji u svakom trenutku mogu prići fontani bio bi ograničen, što bi moglo pomoći u upravljanju velikim gužvama koje redovno nastaju na stepenicama oko spomenika. Rimljani bi, s druge strane, mogli imati privilegiju besplatnog ulaska, dok bi se od ostalih posetilaca tražila simbolična kupovina ulaznice u iznosu od jednog ili dva evra.

Ovaj predlog se nadovezuje na slične mere u drugim popularnim evropskim destinacijama poput Barselone i Venecije, gde su vlasti već uvele određene mere za borbu protiv prekomernog turizma.

fontana di trevi
Shutterstock 

Fontana di Trevi oduvek je bila sinonim za romantiku, želje i povratke, a tradicija bacanja novčića u fontanu postala je nezaobilazan ritual za sve posetioce. Bez obzira na nova ograničenja, ova čarobna fontana će i dalje privlačiti milione ljudi iz celog sveta, ali uz bolju kontrolu i očuvanje svog veličanstvenog izgleda za generacije koje dolaze. Ako mere budu odobrene, posetioci će možda morati malo prilagoditi svoje planove, ali iskustvo posete ovom ikoničnom mestu verovatno će biti mirnije i organizovanije nego ikada pre.