Višak kože nije neuobičajena stvar prilikom mršavljenja, pogotovo ako ste za kratak vremenski period izgubili mnogo kilograma.

Zato je uvek savet da kilažu gubite postepeno, kako bi se i telo navikavalo. 

Gubitak oko 10 do 15 kilograma ne bi trebao da ostavi posledice ovakve vrste, ali onaj od 20 i više kilograma dovodi do pojave viška kože koja može opušteno da visi i kvari estetski vaš izgled. Sve uglavnom zavisi i od godina. Mlađe osobe imaju bolje šanse da izbegnu opuštenu kožu jer njihova koža je elastičnija jer još uvek ima u njoj dosta kolagena i elastičnih vlakana.

Međutim, ako je "šteta" već učinjena, dobro je da znate da postoje načini da ublažite stanje ili ga potpuno rešite. 

Na prvom mestu, zapamtite da vam je voda najbolji prijatelj. Zaboravite na sokove koji su puni šećera i obojene ovde. Takođe, preporuka je i da idete na jogu, jer je to odličan način da nakon mršavljenja telo vratite u kondiciju, a ujedno održavate kožu elastičnom.

joga odlicno odrzava telo i kozu
Freepik/senivpetro 

Piling mineralima i morskom solju

Naučnici kažu da morska so može pomoći na našem putu ka željnom izgledu. Korišćenje minerala podstiče jaču cirkulaciju krvi i stvara zdravu i elastičnu kožu. Utvrđeno je da ovo ima dobar efekat kod većine ljudi.

morska so je odlicna za vracanje koze u normalu
Freeepik/pvproductions 

Pokušajte koristiti minerale i soli dva puta dnevno pri tuširanju, i najmanje tri puta nedeljno. Sami ćete se uveriti koliko to može da pomogne. Rezultat je zdrava i zategnuta koža, lepog tena.

Masaža

Masaže su jedan od odličnih rešenja. Daju koži elastičnost, a ako nemate dovoljno novca da odlazite redovno na tretmane, pokušajte sami! Dok se tuširate, posvetite 10 minuta masiranju tela rukavicom za kupanje, naizmenično toplom i hladnom vodom, a potom ponovite postupak kružnim pokretima tokom nanošenja kreme.

ako nemate novca za masazu mozete to raditi i sami
Shutterstock 


Kreme sa kolagenom

One su dobar način da nadoknadite manjak kolagena zbog kojeg koža gubi svoju elastičnost.Budite spremni da ćete morati da date koji dinar više, jer su ove kreme, upravo zbog svog efekta, malo skuplje nego obične.

kreme sa kolagenom su skuplje ali delotvornije za zatezanje koze
Shutterstock 

Bademovo ulje

Ako ste zaista u potrazi za nečim što će vas osloboditi strija i zategnuti kožu, bademovo ulje je ključ! Dovoljno je utrljati malu količinu svaki dan, koja će učiniti vašu kožu mekom i pričvrstiti je.

bademovo ulje je odlicno za kozu
Freepik/jcomp 

Lekovita upotreba ovog ulja poznata je u svim mediteranskim zemljama još od antičkih vremena, a njegova primena je univerzalna. S obzirom da je bogato vitaminima: A, B1, B2, B6 i vitaminom E redovnom upotrebom vaša koža će izgledati mnogo bolje.