Dženi Šugar je na portalu PopSugar opisala svoje probleme s mršavljenjem i kako ih je rešila. Budući da nutricionisti neprekidno ponavljaju kako doručak ubrzava metabolizam nije joj bilo jasno zašto nikako ne gubi na težini iako jede celovite žitarice svako jutro.

Nije shvatala da svako jutro prilikom doručka pravila čak tri greške. I tek kad je prestala da ih pravi videla je željene promene na svom telu. Evo šta je naučila:

Prestala je da jede žitarice

Svako jutro jela je žitarice od osnovne škole pa sve do kraja studija. Stvarno joj je dugo trebalo da shvati da te slatke i ukusne žitarice nisu dobar izbor za nju, niti za bilo koga drugog jer su pune šećera i ne sadrže dovoljno proteina i vlakana.

ovsena kasa
Shutterstock 

Pa čak ni one koje reklamiraju kao fitness žitarice obogaćene vlaknima. Umesto žitarica odlučila se svako jutro za doručak da jede 13 do 20 grama proteina, najmanje šest grama vlakana i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Znači za doručak uglavnom pije smoothie ili zobenu kašu (zob bez dodanih šećera).

Jede kad oseti glad, a ne kad misli da bi trebalo

Toliko puta smo pročitali da je doručak najvažniji obrok u danu i slepo se vodimo za tom rečenicom. Dženi je jela svako jutro pola sata nakon što bi se probudila oko 7:30, iako u 99 posto slučajeva nije bila gladna. I onda bi oko 10 ili 11 ponovo osetila snažnu glad, tako da je često dva puta doručkovala. Sad prvo uradi trening i doručkuje na poslu oko 9 ili 10 sati kad oseti glad, a ne kad jok je vreme za obrok.

dorucak
Freepik/senivpetro 

Počela je da pazi na veličinu porcije

Treća greška koju je pravila je da nikad nije pazila na veličinu porcije. Kad je za doručak jela žitarice, napunila bi punu činiju onu za salatu ili supu. Obično je kombinovala dve ili tri vrste žitarica u koje bi još dodala orašasto i bobičasto voće ili bananu i sve bi to prelila s mlekom od soje obogaćenim ukusom vanile.

smuti
Unsplash 

Takav doručak je imao oko 600 kalorija. Sad meri sastojke koje stavlja u smoothie ili u zobene pahuljice i pazi da joj doručak ne premašuje 400 kalorija.