Uz delotvorne challenge koje često organizuje, Janka Budimir rado i sa vernim pratiocima na Instagramu podeli svoje znanje i iskustvo u vezi sa treningom i ishranom, a neretko otkrije i poneki ukusan i zdrav recept.

Tako je i ovoga puta rešila da svima onima koji su na putu mršavljenja, ali im ne ide baš najbolje, da im pomogne da savladaju osnove kako bi došle do cilja.

Janka je izdvojila 5 najvažnijih i najosnovnijih pravila za gubitak masnih naslaga kojih treba da se držite...

1. KALORIJSKI DEFICIT

Najvažnija komponenta za gubitak telesnih masnoća je kalorijski deficit. Drugim rečima, morate sagoreti više kalorija nego što konzumirate, ukoliko želite da izgubite višak telesnih masti. Bez deficita bilo koji drugi savet neće vam biti od pomoći. Jako je bitno i iz čega te kalorije dolaze tj. kvalitet hrane koju jedete, o čemu sam pisala u nekim od ranijih tekstova (makronutrijenti).

Takođe, potrebno je razumeti da je preveliki deficit kontraproduktivan. Sigurno ste bar jednom u životu držali rigoroznu dijetu, a čim ste sa njom prestali, svi izgubljeni kilogrami su se vratili. Minimalan deficit od 200kcal za početak može biti sasvim ok.

janka budimir otkrila kako je smršate na lak način
Instagram 

2. AKTIVNOST

Ako uzmemo u obzir da već trenirate minimalno 3x nedeljno, moj savet je da pored te aktivnosti, dodatno šetate i ne koristite lift, auto... To je još jedan od načina da povećate vašu dnevnu aktivnost i potrošnju, a da to ni ne primetite. Postoji još načina, kao što su obavljanje kućnih poslova ili igranje sa decom. Budite aktivni.

3. TRENING SA OPTEREĆENJEM MINIMALNO 3X NEDELJNO

Odlazite na fitness/gym 3x nedeljno i to je ok. Ipak, ako je vaša aktivnost samo šetnja, trčanje ili hodanje na traci, moj savet je da ubacite trening snage. Kardio trening je odlična stvar i nikako ga ne treba zaobići, ali ćete treningom snage graditi mišiće. Više mišića znači da vaše telo sagoreva više kalorija u stanju mirovanja.

trening 3x nedeljno je obavezan prema jankinim rečima
Shutterstock 

4. HIIT TRENING KAO BONUS U NEDELJNI PLAN

High Intensity Interval Training je idealan tip treninga, ako nemate vremena za duge kardio treninge, jer je za njega dovoljno samo 20 minuta! To je tip treninga u kome se smenjuju intervali visokog i niskog intenziteta, a jedan takav možete pronaći na Jankinom YT kanalu.

5. SPAVANJE

Nedostatak sna može povećati proizvodnju hormona stresa, koji utiču na to da vaše telo zadržava masnoću, a takođe može uzrokovati povećanu želju za hranom. Sve će to uticati na vašu efikasnost na treningu ali i smanjiti vašu sposobnost da se disciplinovano pridržavate plana ishrane.

san je obavezan kada želite da smršate
Instagram 

 A u nastavku otkrijte najveće greške zbog kojih se ne gube kilogrami:

3 greške zbog kojih telo ne mršavi Instagram/jankabudimir