S dolaskom toplijih meseci svi postaju svesniji važnosti brige o svojoj koži. Nanošenje kreme za sunčanje često se ističe kao jedna od navika koje vam mogu pomoći da zaštitite zdravlje kože, ali lekari sve češće upozoravaju na opasan trend koji se širi TikTokom, a koji bi mogao da uzrokuje čak i rak kože.

Trend je postao viralan nakon što ga je objavila manekenka Eli Vithrov iz Los Anđelesa.

Hejteri će reći da ovo ne deluje, ali uverena sam da ako stavite osnovnu kremu za sunčanje SPF 30 i SPF 90 na sva mesta na koja biste inače stavili highlighter, sunce će konturirati vaše lice“, objasnila je o čemu je reč dodavši kako ćete tako „celog leta prirodno biti konturirani“.

Ali, NHS navodi da ne postoji „siguran ili zdrav način za postizanje preplanulosti“ te da preplanulost ne štiti vašu kožu od štetnih učinaka. Ako ne koristite zaštitni faktor koji vam odgovara i ne pokrivate sve delove tela, rizikujete opekline od sunca ili da dodatno oštetite kožu.

@stopiteli

I am convinced this works! #tutorial#contour#summer#lifehack#hack#beautyhack#snatched#tiktokwellness#hiddentalent

♬ original sound - Eli Withrow

Doktorka Simran Deo je rekla da UV zraci mogu naneti značajnu štetu na koži – posebno onima sa svetlom kožom.

„Iako upotreba SPF-a za konturiranje može dovesti do privremenih preplanulih linija na područjima na kojima biste obično koristili šminku da biste stvorili isti efekt, nakon što te preplanule linije izblede, mogu vam ostati trajnija oštećenja kože koja se javljaju u kasnijoj dobi“, istakla je i dodala:

Jaki sunčevi UVA, UVB i UVR zraci mogu dovesti do ranih znakova starenja poput bora i sitnih linija, područja hiperpigmentacije poput lentiga ili dublje pigmentacije poznate kao melazma.“

To može rezultirati oštećenjem stanica kože, što dovodi do raka kože i predkanceroznih promena, kao i uticaja na vaš imunitet“, rekla je za MailOnline.

U razgovoru za The Sun je Gil Nutal, osnivačica Melanoma UK – vodeće britanske dobrotvorne organizacije za melanom – rekla:

„Ovo je još jedan opasno glup trik s društvenih mreža, kakvi se pojavljuju svakog leta. Krema za sunčanje treba se pravilno nanositi po celom licu i telu i ni pod kojim uslovima se ne može koristiti kao zamena za kozmetički tretman. Tolika je šteta, a ljudi i dalje nastavljaju da rizikuju. To je naš najveći organ, ali mnogi se prema njemu ponašaju kao da to nije važno.“