Svi mi volimo da čujemo pozitivne stvari. Bilo da se radi o nama ili o onome što radimo.

Međutim, istina je da sastavni deo života nisu samo hvalospevi, te je potpuno normalno da se jave i oni sa konstruktivnim kritikama, kao i oni kojima se ne dopada ono što radimo, kako izgledamo i slično.

Ovo je poprilično izraženo na društvenim mrežama, pa su i velike zvezde, ali i influenseri nebrojeno puta pričali koliko im je bilo potrebno snage, volje, samokontrole i rada na sebi, da bi lakše podnosili negativne komentare ispod svojih postova.

Ali negativni komentari ne pogađaju samo one "sa uticajem". Nažalost, od njih nije pošteđen niko, a možda jedna od najugroženijih grupa su tinejdžeri, pogotovo na društvenoj mreži TikTok. Razlog tome su negativni komentari ispod skoro svakog vide postali svakodnevica, te i te kako može da utiče na psihičko stanje pojedinca.

dislajk
Freeepik/rawpixel.com 

Ipak, zašto je uvek jedan loš komentar jači od stotine pozitivnih? Zašto ćemo pre poverovati da smo ružni, netalentovani, debeli, premršavi, iako imamo one koji najiskrenije misle da smo sjajni, lepi, talentovani, drugačiji?

Odgovor na to pitanje dala je poznata doktorka i psiholog, Džuli Smit, koja je kroz jednostavan ekperiment sa sitom, pasuljem i kukuruzom, pokazala kako zapravo funkcioniše naš mozak.

Pogledajte video:

@drjuliesmith

Please share! #learnontiktok#unitedagainstbullying#fyp#foryoupage

♬ Changes - Instrumental - RockItPro

Kako psihološkinja kaže, potrebno je da zamislite da je veliko sito vaš mozak, a da su zrna kukuruza svi pozitivni komentari koje dobijate. Zrna pasulja su negativni komentari.

"Posmatrajte na situaciju ovako: objavili ste nešto na društvenim mrežama, i naravno, usledila je gomila lajkova", započela je Džuli sa pričom i nakon toga sipala kukuruz u sito. 

"Tokom vremena, nekolicina ljudi ostaviće možda i neke ružne komentare", dodaje doktorka usput ubacujući par zrna pasulja. 

"Ipak, vaš post je sjajan, i usledilo je još mnogo podrške vaših pratilaca". Nakon toga, sipala je još kukuruza i prekrila pasulj.

drustvene mreze
Freepik/rawpixel.com 

Ali, to je upravo trenutak kad se dešava preokret. Kako Džuli Smit objašnjava, u jednom trenutku, bez da smo toga svesni, naš mozak počinje da "prosejava” informacije: "U ovom slučaju dolazi do nečega što se naziva "mentalni filter", usled čega vaš mozak propušta sve pozitivno, a ostavlja samo ono negativno, što, u gornjem primeru vodi do toga, da i pored svega lepog što je napisano ispod vašeg posta, vi ste i dalje fokusirani na par zrna pasulja – odnosno, ono što je loše".

Dakle, ključ je u tome da znate da "jedna ptica ne čini jato", kaže doktorka, odnosno da par loših komentara zaista nisu pokazatelj da je ono što radite loše. Naprotiv.