Nažalost, zapeli smo u svetu u kom je nejednakost, uprkos nekom pomaku, i dalje vrlo prisutna. Ono što je još žalosnije jeste i činjenica da postoje pojedine grupe koje i dalje poriču njenu stvarnost.

U to ime, TikToker po imenu @mrvdk odlučio je da snimi video prepun statističkih podataka koje (još jednom) dokazuju kako definitivno nije reč o još jednoj žalopojci.

Inače, Stefan već neko vreme snima videe u znak podrške feminizmu i to u nadi da ostale muškarce nauči ponešto o posledicama sveprisutnog šovinizma i seksizma. Naime, jedan njegov video je već prikupio gotovo 8 miliona pregleda i preko 2,4 miliona lajkova, a nastao je kad odgovor drugom TikTokeru koji je postavio pitanje da li je ženama zaista teže, tražeći statističke dokaze da je to stvarno tako.

@mrvdk

#stitch with @2700relle #stats#feminism#feminist#feministiktok#toxicmasculinity#toxicmasculinitycheck#exprESSIEyourself#men#women#facts

♬ original sound - MrVDK

U vidnoj neverici, Stefan ga je brzo spustio na zemlju bombardirajući ga samo delićem šokantnih podataka koji dokazuju rastući problem, a ovo su neki od podataka spomenuti u videu:

1. Žene imaju čak 47% više šanse od stradanja u saobraćajnoj nesreći zato što su sigurnosne mere u automobilima dizajnirane za muškarce.

2. Preko 30 000 maloletnih devojaka udaje se svaki dan, a većina njih mlađa je od 15 godina.

3. Žene i devojčice u Africi provedu čak 40 milijardi sati skupljajući i noseći vodu kako bi zadovoljili svakodnevne potrebe svoje porodice.

4. Nastavimo li ovim tempom, proći će još 108 godina pre nego žene i muškarci počnu da dobijaju jednaku platu.

5. Od početka pandemije KOVIDA-19, posao je izgubilo daleko više žena od muškaraca.

6. Samo 5 država u svetu može da garantuje legalnu i ekonomsku jednakost među polovima.

7. “Ne zaboravite na činjenicu da, osim što nas plaćaju manje, sve su naše svakodnevne potrepštine daleko skuplje od onih za muškarce.”

8. “Uprkos jačini bolova za vreme menstrualnog ciklusa, i dalje se očekuje da normalno funkcioniramo.”

9. “Zovem se Samanta, a na moje prijave za posao se poslodavci u puno većoj meri javljaju otkad se potpisujem kao ‘Sam’.”

10. “Ne smem po mraku da šetam sama.”

Ipak, iako su svi ti podaci (i puno više problema od spomenutih) samo jednu Google pretragu dalje, činjenica da se ovakva pitanja još uvek postavljaju i više su nego zabrinjavajuća. Ostaje pitanje: hoće li muški glas odjeknuti jače?