Na profilu vojvotkinje i vojvode od Kembridža osvanula je predivna fotografija sa malenom princezom Šarlot.

Devojčica je u rukama držala leptira, a iza svega krije se dublje značenje. Naime, Kejt i Vilijam želeli su ovim potezom da Britance inspirišu da pomognu u očuvanju ovih predivnih insekata.

Fotografija je snimljena nedaleko od njihovog doma, a na njima su vrste leptira Paun i Crveni Admiral.

"Želeli smo da podelimo fotografije ovih prelepih leptira u sklopu inicijative Big #ButterflyCount koja se održava širom Velike Britanije. Očuvanje leptira sve nas podstiče da ih sačuvamo u što većem broju jer, oni ne samo da su lepa bića koja nas okružuju, nego su i izuzetno važna. Leptiri su bitan deo ekosistema", napisali su.

Objava je najpre podeljena na Tviteru, a potom i na Instagramu, a za kratko vreme skupili su preko milion lajkova.

Inače, i vojvoda i vojvotkinja učestvovali su u najvećem svetskom istraživanju o leptirima pod nazivom Big Butterfly Count koji vodi dobrotvorna organizacija Butterfly Conservation.

Stručnjaci su i ove godine pozvali stanovništvo da im pomogne na način da učestvuju u velikom prebrojavanju i preoznavanju leptira.

Tokom tri nedelje učesnici provode napolju 15 minuta posmatrajući leptire i potom svoja zapažanja unose u aplikaciju Big Butterfly Count app.

Svi koji se bore za zaštitu leptira strahuju da će ove godine njihov broj biti vrlo mali jer je maj bio topao, nakon čega je u junu nastupilo naglo zahlađenje.

I Guardian je pisao da su leptiri širom Velike Britanije ove godine teško pogođeni hladnim i vlažnim prolećem i nestabilnim letom.

Premda je u još u aprilu bilo više sunčanih dana nego inače, taj je mjesec imao i više mrazeva nego ranije. Sledeći meseci bili su najkišniji u Velikoj Britaniji u zadnje 54 godine. Zbog toga je situacija veoma loša, a Kejt i Vilijam na sve načine pokušavaju da pomognu koliko je to u njihovoj moći.