Vest da se vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl porodilaodjeknula je širom sveta. Svi su sa nestrpljenjem čekali da čuju koje ime su izabrali za devojčicu, a njihov izbor mnoge je šokirao.

Odabrali su ime Lilibet "Lili" Dajanu Mountbaten-Vindsor, po prabaki Elizabeti čiji je porodični nadimak Lilibet, i pokojnoj baki ledi Dajani. Međutim, i princ Vilijam je uradio nešto slično kada se rodila princeza Šarlot.

Naime, Vilijam i Kejt Midlton, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža svojoj devojčici dali su ime Šarlot Elizabet Dajana. Baš poput Lilibet, ime princeze Šarlote zapravo objedinjava naklonost i prema njenoj baki princezi Dajani i prabaki kraljici Elizabeti.

ledi dajana
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Unuke princa Čarlsa nisu jedine kraljevske praunuke koje su ime dobile po kraljici. Elizabeta je takođe srednje ime Isle Filips, koja je ćerka najstarijeg unuka Pitera Filipsa, sina princeze Ane, Elizabetine ćerke.

Anina ćerka Zara Tindal svom sinu dala je srednje ime Filp, u čast svog dede princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Međutim, tokom dana pojavili su se navodi da kraljica nije preterano oduševljena time što su Megan i Hari nakon svega odlučili da svojoj ćerki daju ime po njoj.

kraljica elizabeta
Shutterstock 

Pirs Morgan, koji je poznat kao veliki kritičar Harija i Megan i koji je dao otkaz emisiji "Dobro jutro, Britanijo" posle tvrdnji da nije verovao ni reč koju je Megan izgovorila u intervjuu kod Opre, rekao je da je dati ovo ime "ironično imajući u vidu gomilu đubreta koju je par sručio na kraljevsku porodicu i monarhiju".

Nadimak Lilibet je kraljici dao kralj Džordž V jer Elizabeta kao mala nije mogla da izgovori pravilno svoje ime. Njen pokojni muž ga je kasnije koristio sve do smrti.

"Tako ju je zvao muž, koji je nedavno umro. Princ Čarl se nikada ne bi usudio da majku oslovi sa Lilibet. On sam taj nadimak nikada nije koristio. To je bilo specijalno ime, posebno za vojvodu od Edinburga", dodala je Anđela Levin tokom gostovanja u emisiji "Dobro jutro, Britanijo".

megan markl i princ hari
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Ipak, mnogi su mišljenja da će upravo Lili pomiriti zavađenu braću, kao i da je predoređena za velike stvari baš zbog cele situacije jer je od samog rođenja promenila istoriju kraljevske porodice, međutim, uprkos zajedničkom srednjem imenu, da li će imati još nekih sličnosti sa starijom sestrom Šarlot, ostaje da vidimo u budućnosti.