Nakon modne ere 50-ih i 60-ih, pantalone cigaret kroja kao modni trend vratile su se početkom novog milenijuma, ali kao što je slučaj s gotovo svakim trendom na modnoj sceni, doživele su svoj vrhunac i kraj.

Brojni brendovi i modni profesionalci poslednjih sezona prednost uglavnom daju vrećastim modelima pantalona, opuštenog kroja i siluetama iz ludih 70-ih. Međutim, sada po svemu sudeći, uske pantalone i ravni krojevi kao njihova sušta suprotnost ponovo postaju privlačni.

Ove sezone su se vratile pantalone cigarette kroja. Ovaj bazični odevni predmet idealan je za stvaranje capsule kolekcije u ormaru, pa se, uz jednako klasične sakoe, bele košulje ili pencil suknje, ponovo smatra trendovskim komadom na modnoj sceni.

U krojenoj varijanti, stvorene od elegantnih materijala kao deo odela, često duge do zgloba, s visokim ili vrlo niskim strukom, pantalone cigarette kroja savršene su za nošenje uz strukirani ili predimenzionirani sako, visoko sečene topiće i bluze, za kombinovanje uz salonke na štiklu ili patike, zavisno od prilike i ličnih preferencija.

Prada cigarette pantalone.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia 

Pantalone cigarette kroja na modnim pistama

Nakon godina vladavine užih modela pantalona, pripijena estetika kakvoj smo svedočili početkom milenijuma odbačena je u korist opuštenijih stilova. Nekoliko decenija kasnije vodeći brendovi u svetu mode ponovo su je prigrlili. Osim u kolekcijama za aktuelnu sezonu, dominirala je i onima za novu sezonu jesen/zima.

Retro pantalone koje će svi imati u ormanu ovog proleća
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia 

Italijanska Prada predstavila je sužene verzije cigarette pantalona s visokim strukom i malim prorezom na zglobu, od vune i u neutralnim nijansama sive, ali i pastelnoj roze.

Retro pantalone koje će svi imati u ormanu ovog proleća
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia 

Francuski Saint Laurent, s druge strane, predstavio ih je uparene s crnim stiletto štiklama i naglašenim gornjim komadima s istaknutim ramenima u maniru 80-ih.

Na reviji Alexander McQueen za aktuelnu sezonu pak dizajnerka Sarah Burton predstavila je pantalone s vrlo niskim strukom, pritom se odnoseći na prvu kolekciju britanskog dizajnera prikazanu 1993. u londonskom Ritzu.

Bonus video

Pravilo 333 za stilizovanje Instagram/treatingthestreetslikearunway