Sjajni saten može se pohvaliti glamuroznim izgledom koji do posebnog izražaja dolazi u formi haljina.

U početku korišćen kao materijal za presvlake, saten je brzo ušao u modnu sferu zahvaljujući svom luksuznom izgledu.

Njegova sjajna strana, istovremeno glamurozna i šik, donosi dodatnu vrednost garderobi, a na pomen satena i haljine, nemoguće je ne spomenuti slip modele.

Iako su vrhunac popularnosti dosegle u 90-ima, minimalističke slip haljine nisu nestale s modne scene, već su se nametnule kao modni klasik.

Minimalistička haljina inspirisana donjim vešom iz 20-ih godina prošlog veka postala je najpoželjniji model te dekade. U ženstvenim, jednostavnim haljinama Vinona Rajder i Kejt Mos pozirale su na crvenim tepisima, a jedna od najvećih modnih ikona Karolin Besete Kenedi isti je taj model odabrala za venčanicu, koju joj je kreirao tada još nepoznati Narciso Rodriguez i šokirala modni svet svojim, za mnoge tad previše jednostavnim, modnim odabirom za tako važan trenutak.

Tajna uspeha i dugovečnosti ove haljine leži baš u njenom jednostavnom, ali itekako elegantnom dizajnu, a ta kombinacija nikad nije dosadna, čemu svedočimo i ove sezone.

Osim haljinama slip kroja, materijal satena danas krasi i brojne druge siluete haljina, posebno verzije neodoljivog retro šarma u znaku puf rukava. Umesto teških i monotonih satenskih haljina, koje su 80-ih najčešće bile sinonim za lošu matursku haljinu, nove verzije su lagane, prozračne, šik i neodoljivo seksi.