Zamislite da možete u sred aviona da mažete lak za nokte? Ok, s obzirom da su putovanja manje izvesna opcija zbog covida-19, zamislite onda da u sred kancelarije krenete da lakirate nokte a da to niko i ne primeti? Kad kažem ne primeti, mislim - ne oseti. Jer svi znamo da su lakovi jedna vrsta farbe i da nažalost imaju vrlo neprijatan miris. Ne samo da nam se grimasa menja od smrada, već su njegova isparenja štetna po čovekovo zdravlje.

Danas pričamo o vodenim lakovima za nokte. Ili preciznije, lakovima na bazi vode. Oni su isti kao i obični lakovi sa tim da sadrže i do 75 procenata vode u sebi.

Lakovi na bazi vode nisu nikakva novina i proizvode se već dugi niz godina. Međutim, nisu se baš primili na širu populaciju, a evo i zašto. Imali su vodenaste formule koje su bile vrlo nezgodne za rad. Ostavljale su štrafte, bile neravnomerne i jako kratko trajale na noktima. Onda su te prve formulacije, zbog neuspelog projekta bile prepakovane u šarene ambalaže (imamo brendove poput Piggy, Snails i Nailmatic) i prodavane kao lakovi za devojčice. Nisu sadržali štetne hemikalije pa su bili odlično rešenje za zabrinute roditelje.

Ali kako su netoksične formule postajale sve popularnije (prva je bila Butter London još 2005. godine), lakovi na bazi vode su potpuno nestali kao ideja.

Sada, priča se ponovo vraća i to vrlo uspešno. Prvo, ovi lakovi su postali jednostavniji za upotrebu. Imaju širu četkicu i ostavljanje štrafta je svedeno na minimum a i same teksture su poboljšane. Pomenućemo dva brenda koja ujedno i preporučujemo, ako želite da se upustite u ovu vodenu avanturu, a to su Nemački brend Gitti i brend Sophi, koji je vlasnik gore pomenutog Piggy brenda.

Ove lakove ne možete skidati acetonom i svaki brend pravi svoju verziju skidača. Ono što je super jeste činjenica da više nema suvih noktiju i zanoktica. Ali je možda i najveći plus ovih formula što nema više neprijatnog zaudaranja od koga glava zaboli. Dobro, ako baš približite nos bočici osetićete miris, ali je on suptilan u odnosu na klasične lakove. Sada zaista možete lakirati nokte u kolima, ili još bolje u krevetu, pored vaše jače polovine koja to neće ni osetiti!

Foto: Martin Brechtl on Unsplash