Mnogi od vas možda ne znaju ali postoji zvaničan praznik u Americi koji se zove National Lipstick Day, Dan karmina, i obeležava se na današnji dan 29. jula. Ovo pre svega treba da bude jedan zabavan dan koji će vas inspirisati da sa ponosom ponesete vaš omiljeni ruž.

Međutim, tokom istorije, karmin je imao specifičnu ulogu, čak je bio i kontraverzan. Britanski parlament je 1770. godine zabranio nošenje ruža, označivši ga kao đavolji akt, uz pomoć koga žena na prevaru može naterati muškarca na ženidbu. Poznata francuska pozorišna glumica iz 19. veka Sara Bernar izazvala je pravi skandal kada je u javnosti nanela karmin. Interesantno je i da je Džordž Vašington navodno nosio ruž dok je kraljica Elizabeta II smatrala rumene usne nepristojnim.

I tako kroz malu evoluciju bojenja usana dolazimo do vremena kada je proizvod za usne neizostavni deo svake tašne. Od 2016. godine ovaj praznik počeo i zvanično da se obeležava. Za to je zaslužna poznata beauty influenserka i uspešna biznismenka Huda Katan, koja se smatra osnivačem ovog praznika.

Danas na Huda Beauty sajtu za jedan kupljen ruž, drugi dobijate besplatno. I mnogi drugi brendovi poput MAC kozmetike takođe prate ovaj trend i danas poklanjaju karmine i imaju sjajne popuste. Što se tiče Srbije, mi smo pronašli da Maybelline danas daje 40% popusta na njihove proizvode za usne.

Učestvujte i vi u slavlju i uz hash tag #NationaLipstickDay pokažite svoj selfi sa omiljenim karminom. Obavezno nas pratite i tagujte naš Instagram profil @wanted.rs