Ukoliko vam se pojavi infekcija oka, dermatolog najpre treba da vas upita - koliko je stara vaša maskara.

Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliki je rok trajanja šminke, već se rok trajanja razlikuje od proizvoda do proizvoda. Tako je recimo rok trajanja otvorene maskare kraći od roka trajanja maskare, a ovaj opet kraći nego rok trajanja ruža za usne.

Sada je pravo vreme za čistku proizvoda kojima je istekao rok. Detaljno pretresite svoj neseser i dobro pregledajte deklaracije!

"Većina kozmetičkih proizvoda je dizajnirana da ostane sveža i stabilna samo u ograničenom vremenskom periodu. Posle toga počinju da se razgrađuju, tako da možda neće delovati dobro, šminka može da promeni boju ili razvije bakterije", objašnjava Džesika Vu, dermatolog i pomoćnik kliničkog profesora dermatologije na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Maskara generalno ima najkraći rok trajanja od svih kozmetičkih proizvoda.
Freepik 

Kada su u pitanju proizvodi za oči posebno treba biti obazriv i ne rizikovati. Tako da, ako ste u nedoumici da li proizvod i dalje dobar, najbolje je da ga bacite.

Kada je vreme da bacite maskaru?

Šminka za oči je posebno osetljiva na bakterije, pa je važno voditi računa o tome koliko dugo treba da koristite proizvode za oči kao što je maskara.

Maskara se koristi blizu očiju, ona je tečna, tako da ima tendenciju da razvije više bakterija. Takođe maskara generalno ima najkraći rok trajanja od svih kozmetičkih proizvoda, trebalo bi da je promenimo dva do tri meseca nakon otvaranja.

Ukoliko primetite da maskara čudno miriše ili ako postane malo grudvasta, bacite je.
Shutterstock 

Ukoliko primetite da maskara čudno miriše ili ako postane malo grudvasta.

Postoje koraci koje možete da preduzmete da zaštitite svoju maskaru i učinite da ona traje duže. Nakon svake upotrebe, uverite se da ste pravilno zatvorili maskaru. Takođe je važno da maskaru nikada ne delite ni sa kim, jer to takođe može da širi bakterije i dovede do infekcije oka.