Olovka za usne postaje sve popularniji proizvod, tako da je danas neizostavna u svakoj makeup torbici. Ne samo da čini usne lepšim i primamljivijim, već upotpunjuju kompletan izgled.

Kvalitetna olovka učiniće da usne dobiju punoću, a ujedno će, ukoliko se koristi u kombinaciji sa ružem, obezbediti njegovu dužu postojanost. Pored tehnine nanošenje, ono što je od posebno značaja u odabistu idealne olovke je i boja.

Odabir prave olovke

Pre početka šminkanja, važno je da znaš šta želiš da postigneš svojim izgledom. Danas postoji veliki asortiman olovaka za usne, a mogu se koristiti samostalno ili uz ruž.

Nije svaka olovka za usne pogodna za svaki makeup. Osim po kvalitetu i bojama, olovke se razlikuju i po teksturi. Postoje tvrde i meke. Prve su, pre svega, namenjene za iscrtavanje kontura usana, dok su mekše poželjne da se koriste kao podloga za ruž, a mogu da se nose i samostalno.

Devojka stavlja karmin.
Shutterstock 

Kako izabrati pravu nijansu

Olovka za usne i ruž u nude nijansi stvaraju efekat punijih usana i lako se kombinuju sa ostatkom šminke. Odličan su izbor i za dnevno i za večernje izdanje. Osim toga, ove boje su dobre za osobe koje nisu dovoljno vešte u iscrtavanju usana, jer su greške manje uočljive i mogu lakše da se isprave.

Pre nanošenja ruža, na luk usana nanesi svetliju olovku, a potom usne popuni odgovarajućim karminom. Usne će, takođe, izgledati punije sa narandžastim i ružičastim tonovima. Uz ove boje i tanke usne će biti atraktivnije.

Devojka sa sjajem za usta.
Shutterstock 

Savršen spoj su olovka za usne i ruž

Iscrtavanje usana je apsolutni hit posednjih godina. Tehniku konturisanja nije teško savladati, potrebno je samo malo vežbe i nekoliko trikova. Za razliku od konturisanja lica, iscrtavanje kontura usana ne podrazumeva senčenje.

Za nanošenje preciznih linija profesionalni šminkeri koriste olovke tvrđe teksture i kombinuju ih sa ružem ili sjajem za usne. Osim što će usne tako izgledati lepše i punije, olovka će zadržati ruž u okviru iscrtanih granica.

Rouzi Hatington sa crvenim karminom.
Instagram 

Olovka za usne i ruž su savršen spoj. Najbolje je da koristiš olovku koja je za nijansu tamnija od karmina ili sjaja. Ukoliko želiš da izbegneš početničke greške, nemoj da koristiš olovku za usne koja je ekstremno tamnija od boje ruža. Izuzetno tamna olovka doprinosi starijem izgledu.

Linija olovke ne sme da prelazi granice usana. Ako nisi vešta u iscrtavanju preciznih linija, ne brini. Korektor je pravo i brzo rešenje.

Prirodan izgled

Ukoliko želiš sveden i prirodan izgled, zaboravi na jarke boje. Kako bi tvoje usne izgledale što prirodnije, izaberi nijansu olovke i ruža koja je najsličnija boji tvojih usana. Za lepo našminkane usne, važno je da olovka prati prirodan oblik.

Olovku u prirodnoj boji usana najbolje je nositi tokom dana, a može se kombinovati sa maskarom i blagim rumenilom. Za blistaviji izgled, usne možeš upotpuniti sjajem.

Bonus video:

Isprobajte OVAL-LINING tehniku za vizuelno punije usne  TikTok/judypoulos/stxph.h