Trend precrtavanja usana nije nov. Dok je prošlog veka bio popularan na filmskom platnu, danas ga osim na poznatim ličnostima viđamo i u stvarnom životu.

Iako se ovaj trend ne može pripisati samo jednoj osobi, u poslednjoj deceniji doživeo je pravi boom zahvaljujući pojavi poznatih influencera, poput Kajli Džener koja je pobednica u precrtavanju usana, a to dokazuje i njen najprodavaniji proizvod za postizanje savršeno nadopunjenih usana poput njenih.

Nadamo se da ćemo vam savetima pomoći da postignete željeni izgled usana, a do tada predlažemo da provežbajte nekoliko puta tehniku sa karminima koji su približne nijanse vaših usana (uglavnom su to nude ili nijanse boje mesa) jer tako i ukoliko pogrešite ili preterate, neće izgledati strašno.

1. Priprema je vrlo važna

Kada je u pitanju stvaranje savršeno precrtanih usana neizbežna je upotreba više proizvoda. A da biste izbegli da olovke i ruževi izgledaju loše, bitno je usne dobro pripremiti, a tome služe izvrsni pilinzi i balzami.

balzam za usne
Shutterstock 

Za piling postoje mnoge metode, a najpopularniji su svakako šećerni. Ukoliko nemate puno vremena, mrtve ćelije na usnama možete otkloniti trljanjem usana čistim i vlažnim ručnikom nakon tuširanja, kada je koža mekšana. Nezavisno od metode, najbitnije je postići glatke usne bez ispucalih delova koje bi ruž mogao da naglasi.

Nakon pilinga je važna hidratacija koju možete postići svojim omiljenim balzamom za usne.

2. Iscrtavanje olovkom

Koristite nijansu olovke malo tamniju od prirodne nijanse usana odmah izvan linije usana. Iscrtavanjem olovkom definišemo željeni oblik usana, a u ovom koraku najbitnije je ne zaneti se previše. Iako se čini primamljivim nacrtati potpuno novi oblik o kojem maštamo, najbolji izbor je pratiti prirodne linije usana.

precrtavanje usana olovkom
Freepik/ kroshka__nastya 

Dve različite nijanse olovke stvoriće prirodniji, puniji izgled, pa tako svetliju upotrebite za dopunu prostora od linije do usne. Ovaj trik će stvoriti vizuelno dodatnu dimenziju usana.

3. Završnica je bitna

Za veći izgled usana, koristite karmin ili sjaj u nijansi koja najviše odgovara svetlijoj olovci na sredini vaših usana. Zapamtite, sjaj će svojim česticama reflektovati više svetala od mat karmina i time doprineti 3-D efektupunijih usana.