Devedeste godine sve više vladaju kako modnim, tako i svetom šminkanja i za to postoji veoma dobar razlog. Iako skeptici ističu da upravo smeđe usne licu daju dozu umora i ispijenosti – to nije istina! Smeđa je zemljana boja koja savršeno utopli svako lice samo je caka u tome odabrati pravu nijansu

Kako odabrati idealnu smeđu nijansu?

Da smeđi ruž na usnama ne bi stvarao stvorio utisak sivog tena i umornog lica, bitno je odabrati pravi nijansu. Za osobe maslinastog tena, koji u sebi skriva toplinu, najbolji izbor jesu tamne i čokoladne nijanse smeđe boje. Svetlijem i srednjem tamnom tenu najlepše će pristajati smeđi ruž sa primesama crvenog ili naranđastog tona- kao što je npr. terakota ili smeđe crvena zagasita boja. Izrazito svetloj puti odgovaraju sivkasto smeđi tonovi koji laskaju hladnom podtonu kože.

smedja nijansa ruza
Shuterstock 

Pored odabira nijanse, pažnju treba obratiti i na završni finiš- da li vam odgovara mat ili sjajni, a pravilo je vrlo jednostavno. Ako se odlučite za tamniju smeđu boju poželjam je mat finiš, ne samo zbog dobrog izgleda na usnama, već i zbog postojanosti. Tamni ruževi nikako neće izgledati dobro ako se "razliju" pa je u ovoj kombinaciji svakako ključno koristiti olovku za usne.

Ukoliko želite svetliju smeđu nijansu onda će mnogo bolje izgledati u satenskom ili sjajnom finišu.

prirodna sminka
screenshoot/instagram 

Kako biste potpuno zaokružili izgled lica, pripazite i na ostatak šminke. Smeđi ruž uparite sa toplim neutralnim tonovima ostatka šminke kako lice ne bi izgledalo ispijeno i umorno. Ružičasto breskvasta rumenila i senke, kao i one tople zemljane nijanse najbolje će istaći smeđi ruž.

Ako ste ljubitelj ajlajnera ili olovke za oči, potrudite se da budu približno iste boje kao i olovka na usnama ili za nijansu tamnija, a ako volite da eksperimentišete sa teksturama poigrajte se sa kontrastima tako što ćete mat ruž kombinovati sa sjajnim senkama, i obrnuto.

Koji ruž odabrati?

Gotovo svaki brend ima barem nekoliko smeđih ruževa koji ove godine nestaju sa rafova drogerija. Onaj koji se nama najbolje pokazao jeste Aura ruž za usne color karma rouge 40 Samsara najpre jer ne isušuje usne, niti se skuplja u linijicama usana, a pored toga je i veoma dugotrajan. Potpuni izgled super modela iz devedesetih uključuje i za nijansu tamniju olovku za usne, pa imajte to na umu kada budete birali ovaj duo za dopunu vašeg go to nesesera.

nude ruz za usne aura
screenshoot/lilly.rs