Nanošenje maskare samo po sebi deluje kao dosadna i dobro uspostavljena rutina, pa tu ne bi baš trebalo biti neke velike mudrosti i filozofije – par poteza četkicom gore - dole i gotova stvar, zar ne? Pa, u praksi i nije baš tako.

Kao što grešimo u njenom odabiru, tako grešimo i pri njenom nanošenju, ali nema razloga za paniku! Sve je vrlo jednostavno, samo sledite ove savete i lako ćete izbeći sve zamke koje sa sobom može doneti maskara: slepljene trepavice, grudvice, razmazane kapke, tzv. "paukove nogice"...

1. Prvo naučite da pravilno stavljate maskaru

Iako sve znamo klasične poteze za stavljanje maskare na trepavice, nekad se desi da napravimo i greške kao što su:

1. Uglavnom koristimo četkicu za nanošenje maskare samo u horizontalnom položaju, a ne i u vertikalnom. Istina je da je ugao četkice jako bitan za savršen izgled trepavica;

2. Dva puta prelazimo preko trepavica, ne čekajući da se prvi sloj maskare osuši - što stvara dosadne grudvice.

kako se koristi maskara
Shutterstock 

Pravila za savršeno stavljanje maskare:

- Prvo uvijte trepavice sa uvijačem;
- Pređite četkicom tri puta preko trepavica, povlačeći ih ka unutrašnjoj strani oka
- A zatim pređite opet tri puta, povlačeći ih ka spoljašnjoj strani
- Vrhom četkice (okrenite je vertikalno) svaku trepavicu razdvojite, povlačeći ih ka gore
- Donje trepavice namažite tako što ćete četkicu pomerati levo - desno.

2. Koristite uvijač za trepavice

Ako ste se rodili sa lepim, dugim i izvijenim trepavicama, ovaj pasus slobodno možete da preskočite. Nažalost, većina žena nije te sreće, ali ništa strašno. Potreban vam je samo još jedan korak do savršenog pogleda - uvijač trepavica. Koristite ga isključivo na suvim trepavicama i to PRE stavljanja maskare.

3. Maksimum dva sloja

Da se ne bi slepile, da biste izbegli stvaranje grudvica i da biste izgledali što prirodnije, maskaru nanosite maksimalno u dva sloja. Drugi sloj namažite tek kada se prvi potpuno osuši. Nakon mazanja, sačekajte bar pet sekundi, pre nego što trepnete. Kada ste sigurni da je sve na svom mestu, da se maskara nije razmazala, lagano raščešljajte trepavice posebnim češljićem. Tako ćete skinuti višak maskare, vaše trepavice će izgledati duže i neće biti slepljene, zbog čega ćete izgledati maksimalno prirodno. Ne zaboravite da trepavice očešljate posle svakog namazanog sloja.

4. Kombinujte maskare

Šminkeri savetuju da uvek kombinujte dva tipa maskare. Dobar primer takvog kombinovanja podrazumeva da nanesite sloj maskare za produžavanje trepavica, a zatim sloj za volumen. Tako ćete garantovano izvući maksimum iz svojih trepavica i istaći ono najlepše. U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete, slobodno se možete upustiti u eksperimentisanje, pa umesto pomenutog primera, iskokombinujte maskaru za definisanje forme i odvajenje trepavica sa maskarom za produženje na vrhovima; ili, nanesite jedan sloj maskare zaobljenom četkicom za ekstra uvijanje, a potom namažite maskaru za volumen.

maskara za dugacke trepavice
Shutterstock 

5. Cik-cak tehnika za donje trepavice

Za efekat svežijeg pogleda maskaru nanesite samo na gornje trepavice, a ukoliko želite da oči izgledaju krupnije, nanesite je i na donje. U tom slučaju, počnite od mazanja donjih trepavica i ne zaboravite, sledeće: Ne stavljajte puno maskare na donje trepavice, jer ćete izgledati dosta starije!

6. Bebi puder

Verovali ili ne, zahvaljujući bebi puderu možete da imate gušće trepavice. Jednostavno vrhom stare četkice za maskaru stavite malo bebi pudera na vrhove trepavica i imaćete gušće trepavice.

7. Vazduh u bočici

Kada jednom izvadite četkicu iz bočice, nemojte je vraćati, osim ako to nije preko potrebno ili vam je maskara pri kraju. Ovaj postupak dodatno ubacuje vazduh u bočicu, pa se zato maskara brže suši.

8. Rok trajanja maskare

Ne zaboravite na rok trajanja vaše maskare jer je za najbolje rezulate najbolje imati svežu maskaru. Isto tako je rok jako bitan zbog infekcija oka.

9. Ponestaje vam maskare?

A nemate vremena da kupite novu i potrebna vam je odmah? Dodajte malo fiziološkog rastvora u bočicu i problem je rešen!
Sada sigurno znate sve „tajne“ vezane za pravilno stavljanje maskare i njeno čuvanje...

maskara za guste trepavice
Wanted!, Freepik