Verovatno omiljen, ili jedan od najdražih makeup proizvoda među ženama je upravo maskara. To uopšte ne treba nas čudi. Kroz istoriju, žene su oduvek imale potrebu da istaknu oči a sve je počelo od Kleopatre koja je prepoznatljiva po naglašenim očima.

Današnje tržište prezasićeno je maskarama. Svaki brend ima po nekoliko verzija i sve obećavaju čuda. Postoje različiti tipovi četkica, formulacija i efekata koje daju. Možete kupiti i mini verzije za donje trepavice, a dolaze u svim bojama.

Međutim, danas predlažem makeup look bez maskare i slede 4 predloga zašto je to ustvari super! Ja češće ne nosim maskaru nego što je nosim, ali pored estetskog razloga (da oči izgledaju divno bez maskare) imam i neke praktične ali i zdravstvene razloge za to.

Šminkanje-bez-maskare
Natasa M. 

1. Ako imate osetljive oči

Što se mene tiče ovo je možda razlog broj jedan. Imam prirodno vrlo osetljive oči, lako se iritiraju a od pre godinu, dve dana nosim i kontaktna sočiva. Sve što mi dođe blizu oka može da mi smeta. Ajlajner u vodenoj liniji skoro da nikad ne nosim upravo iz tog razloga. Takođe, maskare za produžavanje trepavica koje u sebi imaju sitna vlakna mogu da naprave problem kada uđu u oko, posebno dok imate sočiva.

2. Nema više mrljanja

O da! Bez maskare nema brige o mrljavim tragovima, razmazanoj crnoj boji i sitnim trunčicama koje padaju na lice tokom dana. Naravno, sa dobrom maskarom toga verovatno neće biti, ali ovako sprečavate svaki mogući scenario. Pa nekad će i da vam se plače. Ako ne želite da izgledate kao glavna junakinja Španske serije, u tom slučaju bolje da nemate maskaru.

3. Maskara može biti uzrok infekcije

Da li ste znali da virusu vrlo često dođu u naš organizam upravo preko očiju? A s obzirom da trepavice služe kao njihov štit, jasno je da sakupe određeni deo prljavštine i potencijalnih infekcija tokom dana. Važno je da maskaru uvek aplicirate na čiste oči i da je menjate redovno, preporuka je na svaka 3 meseca. A ako imate neku infekciju ili ste prehlađeni, maskaru zaobiđite u širokom luku, kako ne bi preneli bacile na nju.

4. Prosto izgleda super 

Da, izgleda super! Makeup bez maskare je vrlo efektan, izgleda moderno i dobijate onaj editorial vajb koji vidite često na modnim pistama.

Šminkanje-bez-maskare
Wanted 

Ali da bi trepavice ipak malo istakli i otvorili pogled, predlažem uvijač! Nemojteda ga se bojite :D Samo budite pažljivi, nigde ne žurite. A vremenom će to postati rutina. Bitno je da imate dobar uvijač koji možete potpuno da kontrolišete i koji ne zapinje. Zato predlažem Inglot, Shiseido ili Shu Uemura, sve sam ih isprobala i odličnu su.

Ostatak šminke nemojte da zaobiđete. BItno je da imate ujednačen ten i možete naneti neku svetlu senku kako bi oči dobile prosvetljen i svež izgled.