„Podočnjaci su moj fin način da dam društvu znak da me tog dana ostavi na miru”, rekla je kroz smeh francuska manekenka Helene Diap na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu.

Ipak, mnogi nisu tako hrabri da ponesu svoje tamne i nadute kolutove oko očiju na posao ili u izlazak, te su jedni od onih koji neiscrpno traže rešenja kako da ih se reše.

Na sreću, postoje rešenja koja mogu zakamuflirati podočnjake i kada se dogode, a mi vam danas donosimo 5 načina kako da sprečite njihov nastanak!

Postoje rešenja koja mogu zakamuflirati podočnjake.
Shutterstock 

1. Promenite prehrambene navike

Ako su vam oči često natečene ili imate osećaj kao da se koža oko njih pretvorila u 'jastučiće' obratite pažnju šta jedete i pijete. Slane namirnice i alkohol deluju na zadržavanje vode u organizmu i natečenost. Njihovim izbegavanjem brzo će se smanjiti 'kesice' ispod očiju i otečenost celog područja. Uz to, izbegavanjem slane hrane i alkohola na duže staze sigurno će se stesati i linija, pa je to još jedan dobar razlog da u prehranu uvedemo više voća i povrća i puno zdrave tečnosti.

2. Ne trljajte oči

Trenje koje nastaje pri trljanju očiju može uzrokovati nastanak tamnih mrlja, odnosno pigmentaciju kože oko očiju. Uz to, na taj način koža postaje i crvena pa ćete izgledati kao da ste plakali.

Poduprite se jastukom (ili s dva) kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.
Shutterstock 

3. Obavezno spavajte na jastuku

Ako spavate na ravnom, bez jastuka, velika je mogućnost da će se višak vode u organizmu nakupiti i u područje očiju, te ćete se probuditi podbuli. Poduprite se jastukom (ili s dva) kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.

4. Spf, spf, spf

S godinama koža prirodno postaje tamnija oko očiju, pa kako biste preduhitrili gene, ali i štetan uticaj spoljnih faktora (sunce, hladnoća, vetar, sneg...) zaštitite kožu kvalitetnom kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 30!) – čak i zimi. Izbegavajte direktan kontakt s očima. Sunčevi zraci mogu dodatno da potamne kožu oko očiju, što podočnjake čini još uočljivijima!

Sunčevi zraci mogu dodatno da potamne kožu oko očiju.
Shuterstock 

5. Prst kao makeup alat

Ako nanosite korektor ili puder na lice prstima, činite to nežnim pokretima prstiju kako ne biste iziritirali ovo osetljivo područje.