Koliko puta vam se dogodilo da niste dovoljno spavali i da ste se probudili sa velikim i tamnim podočnjacima? Ili, baš kada treba da idete na važan dejt, na čelu je baš tada morala da izađe ogromna crvena bubuljica? Rešenje za sve te "probleme" je korektor.

Međutim, istina je da ne znaju svi za šta se koji koristi, pogotovo kada su u pitanju korektori u boji.

Možda vam se cela ta priča oko kolor korekcije čini kao egzaktna nauka, ali činjenica je, jednom kad savladate osnovna pravila, sve ide lakše.

Pa da počnemo - dakle, za šta služi crveni, za šta ljubičasti, a za šta zeleni korektor?

Zelena

Bleda pistać zelena boja služi za neutralisanje i samim tim, prekrivanje crvene boje. Preporuka je da se koristi ispod podloge, kao da se i puder ili klasičan korektor preko toga utapkava. Dakle, zelena je idealna za crvene bubuljice, kada želite da prekrijete rozaceu, ili pak ožiljke od opekotina.

korektori u boji
Shutterstock 

Ljubičasta, odnosno, boja lavande

Ova nijansa služi za posvetljavanje. Verovatno se pitate zašto bi bilo ko stavljao ljubičasto na podočnjake, primera radi, ali ljubičasto neutrališe žućkaste tonove, te je dobar izbor ako vas muče tamni, ali ne plavičasti kolutovi ispod očiju. I ovde je preporuka da ih koristite pre podloge.

Losos (ili blago ružičasta)

Sigurni smo da ste videli onaj izazov gde se na podočnjake nanese crveni karmin i onda preko puder i korektor kao i inače, a podočnjaci nestaju kao da je u pitanju magija? Istina je da crveni karmini nisu najbajnije rešenje, jer će pre ili kasnije "probiti" ispod podloge. Zato se koristi neutralnija, takozvana losos nijansa, odnosno bledo ružičasta. On je najbolji za neutralisanje vrlo tamnih podočnjaka. Korektor u ovoj nijansi neutrališe plave i sive regije na koži. Međutim, treba da budete oprezni i nanosite ga samo na tamna područja, jer bi nanošenje na drugim mestima moglo dovesti do narandžastih mrlja.

korektor u boji
Shutterstock 

Žuti, odnosno banana korektor

Mnogi će vam reći da žuti korektor služi da posvetlile kožu, što je istina, ali ovu nijansu ne treba da koriste osobe bledog tena. Žuti korektor nastao je najpre kao alternativa korektora za tamniji ten, tako da je i dan-danas njegova upotreba ponajviše "rezervisana" za osobe koje su nešto tamnijeg tena, a kojima je potrebno dodatno "svetlo" ispod donjih kapaka.

izaberite pravi korektor u boji
Shutterstock 

I naposletku, kolor korektori se koriste za korigovanje određenih nijansi na koži. Profesionalni šminkeri prepoučuju da se koiste ispod podloge, odnosno pudera i klasičnog korektora za najbolje rezultate, ali i kako bi lakše prekrili određene nijanse. Nije baš da želite da šetate gradom sa, primera radi, zelenom flekom na licu. I ne zaboravite još jednu stvar - kolor korektori treba da budu pigmentovani i ne previše kremasti jer u tom slučaju neće dovoljno dobro raditi posao. dobar korektor u boji trebalo bi da bez previše problema prekrije bilo koji puder, te posvetite vreme i odaberite onaj koji vam najviše odgovara.