Vitiligo zahvata oko jedan posto populacije, a sa ovom depigmentacijom kože suočila se i Ana Jakšić, popularna influenserka, astrološkinja i tarot tumač.

Koliko ti je bitan fizički izgled?

Dosta sam fokusirana na izgled. Sebe stavljam pod lupu, ali drugima ne primećujem mane.

Kakav je tvoj odnos prema nezi kože i kada si počela da joj posvećuješ više pažnje?

Trudim se da ne zapostavljam rutinu i da ne komplikujem previše. Ne sviđa mi se preterano konzumeristička kultura u svetu lepote i nege. Pre tri godine počela sam pravilno da se informišem o kozmetici, ali ceo život koristim SPF kreme, pa me to vadi.

Ana Jakšić
Vladimir Ilić 

S obzirom na to da si izložena pohvalama i osudama na osnovu fizičkog izgleda na društvenim mrežama, kako se nosiš sa tim pritiskom?

Pritisak sama stvaram, a pohvale mi stvarno znače. Ne znam kako bih podnela da imam spoljašnji pritisak i kritike na račun izgleda.

Kada si dobila vitiligo?

Kada sam bila jako mala, ne sećam se tačno. Bilo je na početku osnovne škole.

Koliko je on uticao na tvoju svakodnevicu i samopouzdanje?

Tokom detinjstva i tinejdžerskog doba bila sam očajna. Mnogo je uticalo na samopouzdanje i svaki dan od petog osnovne do kraja srednje škole sam nosila šminku. Ograničavala sam sebi aktivnosti koje bi mi razmazale šminku, pa vi zamislite leto. A zbog fleka na kolenu nosila sam farmerke i na 35 stepeni.

Šta možeš da poručiš osobama koje imaju tvoj problem?

Poručila bih im da ne uskraćuju sebi aktivnosti i prilike zbog pigmenta kože. Da eksperimentišu sa šminkom i kremama za samopotamnjivanje. Da svet visoke mode prihvata i ceni vitiligo kao nešto posebno.

Podeli sa nama neki makeup trik/proizvod koji ti je omiljen i pruža ti instant rešenje?

Obožavam kreme sa SPF faktorom za lice u boji! Ako su fleke izražene, prvo ih kamufliram jakim korektorom, a onda preko celog lica nanesem SPF kremu i posle 20 minuta stavim rumenilo visoko na jagodice. U poslednje vreme retko i stavljam puder.

Ana Jakšić
Vladimir Ilić 

Brza pitanja:

Pridev koji te najbolje opisuje?

Uvek pozitivna.

Mana koju voliš kod sebe?

Tračara.

Osećaš se lepo kada…?

Kada se poklopi good hair day sa dobrim obrvama.

tekst: Nataša Milošević