Za početak mali fun fact u vezi mene: nikad nisam radila gel nokte u salonu, zapravo oduvek sam svoje nokte mazala sama. I tako sam prošle godine tokom korone odlučila da kupim lampu i isprobam sve to. Znam da nisam jedina jer su u tom periodu mnoge žene uradile isto, pre svega zbog toga što su saloni bili zatvoreni. Evo šta vam je sve potrebno:

  • UV LED lampa
  • Turpija
  • Drvena špatula (ili metalna alatka za guljenje gel laka)
  • Prajmer za gel lak ili alkohol jačine 90%
  • Gel lakovi: bazni, lak u željenoj boji i top coat

Kao i pre svakog manikira, nokte treba iseći i oblikovati ivice turpijom u željeni oblik. Vrlo je važno dobro pogurati zanoktice, po potrebi ih iseći i ukloniti svaki ostatak sa nokta. 

Nokti
Aleksandra Vučković 

Potom treba isturpijati celu nokatnu ploču i ostaviti je blago hrapavu.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Oprati ruke i namazati prajmer ili naprskati alkohol da biste bili sigurni da su nokti potpuno suvi i bez ostataka masnoće. Ja sam koristila i obe opcije i, iskreno, alkohol mi je bolja varijanta.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Sad ide korak mazanja baze, dovoljan je jedan sloj. Potom nokte staviti na 30 sekundi u lampu.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Sada se maže gel lak u odabranoj nijansi. Ukoliko mažete dva ili tri sloja, posle svakog je potrebno sušenje od 30 sekundi u lampi.

Nokti
Aleksandra Vučković 

I kao završni korak ide top coat, takođe je dovoljan jedan sloj, iz mog iskustva. Ja sam koristila završni lak koji ne mora da se briše, dakle no wipe/cleanse. Njega sušite 60 sekundi i gotovi ste.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Nakon toga obavezno namazati neko ulje da biste nahranili suve zanoktice.

Nokti
Aleksandra Vučković 

I, naravno, obavezno namažite kremu za ruke.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Hint: Nemojte da vas prevari što lak ostaje lepljiv kada se osuši ispod lampe, to je potpuno u redu, samo ga nemojte dirati.

Nokti
Aleksandra Vučković 

Proces skidanja

Ovaj proces ne volim jer dugo traje. S druge strane, vredi malo muke jer mi manikir izgleda odlično 10 dana pa i dve nedelje. Potrebno vam je sredstvo za skidanje gel laka, blazinice i alu folija. Prvo isturpijajte površinski sloj laka, natopljenu blazinicu isečenu u veličinu nokta (mali pravougaonik) staviti na nokat i uviti u alu foliju. To uraditi sa svih deset prstiju. Ostaviti da stoji 10 do 15 minuta. Potom skinuti i izguliti ostatke laka drvenom špatulom.

Tekst: Nataša Milošević