Hiperpigmentaciju predstavljaju potamneli delovi kože, koji mogu biti različitih veličina. Treba napomenuti da ona nema veze sa vitiligom, koji je obrnuti proces, tj. stanje kada koža gubi pigment. Hiperpigmentacija je pojačana pojava ćelija koje stvaraju pigment pa ona tada dobija tamniju boju.

Hiperpigmetacija nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima i koji se aktivira kada smo izloženi suncu. Tu prekomernu proizvodnju izaziva mnoštvo faktora, ali se glavni mogu povezati upravo sa izlaganjem sunčevim zracima ali i raznim genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonima i povredama ili zapaljenjem kože.

Iako ovo nije baš lak problem za tretiranje, opcije svakako postoje, kao i nekoliko jednostavnih pravila koja treba imati na umu.

1. ODREDITE UZROK HIPERPIGMENTACIJE

Hiperpigmentacija može da nastane iz nekoliko različitih razloga, a u njih spada izlaganje UV zračenju, toplota, topikalna i oralna terapija nekim lekovima (uglavnom onima koji idu na recept), iritacija kozmetičkim proizvodima ili procedurama, kao i hormonalne promene. Najčešće se radi o melazmi, ožiljcima od akni i flekama od sunca. Tamniji tipovi kože su podložniji nastajanju hiperpigmentacija zato što sadrže više melanina, pogotovo nakon bubuljica i iritacija.

Tek kada otkrijete koji od ovih uzroka se odnosi na vas, možete pristupiti njihovom efikasnom rešavanju i/ili ublažavanju.

kako smanjiti hiperpigmentaciju
Freepik 

2. NAĐITE NAČIN DA SE NOSITE SA STRESOM

Nije nikakvo iznenađenje da stres negativno utiče na zdravlje i, samim tim, na izgled kože i promene koje na njoj nastaju. Način na koji stres konkretno utiče na hiperpigmentaciju jeste preko zapaljenskih procesa: kada se zbog stresa aktivira naš odbrambeni mehanizam melanociti proizvode više pigmenta što za posledicu pogotršanje hiperpigmentacija.

Tretman fleka nastalih zbog stresa zahteva i psihološki i fizički tretman u kom su aktivnosti i/ili tehnike koje utiču na opuštanje podjednako važne kao i procedure i topikalna terapija.

kako smanjiti hiperpigmentacije
Freepik 

3. IZBEGAVAJTE SVETLO

I ptice na grani znaju da je UV zračenje uzrok velikog broja negativnih promena na i u koži, i da u njih spada i hiperpigmentacija. Da li ste znali da, na žalost, sunce nije jedina svetlost koje treba da se čuvate? Plava svetlost koju sadrži sunčevo zračenje ali emituju i ekrani takođe je loša za kožu i pri tom prodire dublje od UVA i UVB.

Kako biste se zaštitili od oba, koristite redovno kreme sa namenskom zaštitom i visokim SPF-om.

spf za hiperpigmentaciju
Freepik 

4. TARGETIRAJTE PROBLEM RUTINOM NEGE

Iako je hiperpigmentaciju teško potpuno, a pogotovo trajno, eliminisati ukoliko želite da je držite pod kontolom trebalo bi da prilagodite dnevnu rutinu nege. Vitamin C je najpoznatiji i najučinkovitiji sastojak za ovaj problem pošto posvetljuje postojeće fleke i kožu uopšte, sprečava nastanak novih i ima dokazana protivupalna svojstva. Princip po kom deluje jeste inhibicija tirozinaze, enzima koji učestvuje u sintezi melanina.

hiperpigmentacija nega koze
Freepik 

5. OBRATITE SE PROFESIONALCIMA

Ali ne očekujte čudotvorno rešenje posle jednog dolaska kod dermatologa.

Hiperpigmentacija se smatra hroničnim stanjem što znači da se tako mora i tretirati, kao i to da rutina kućne nege i vašeg ponašanja igraju veliku ulogu. Profesionalni tretmani uključuju lasere, IPL i hemijske pilinge i moraju se sprovoditi u serijama, a tačno koji odgovara vama mogu vam reći isključivo profesionaci koji ih izvode nakon konsultacija.