Kosa se menja tokom celog našeg život. Ona stari zajedno s nama i reaguje na promenu godišnjih doba. Naša kosa upija vlagu i samim tim potreba za šamponima i proizvodima za negu se menja čak i u različitom godišnjem dobu.

Neke žene robuju navici više od drugih pa su verne samo jednoj marki šampona i tipu nege te ne žele da promene šampon ili čak zastanu na trenutak i razmisle da li možda pogrešno neguju svoju kosu sve vreme. 

Najčešći primer sigurno je onaj kada mlade žene, čija se kosa i teme jako maste, upotrebljavaju šampon protiv masne kose i koriste ga duže vreme, a kosa se i dalje masti. No, svako ko se pronalazi u ovom primeru, mora shvatiti kako je to stvar žlezda lojnica na koje utiče puno faktora, piše miss7. Teme se u tim slučajevima često isuši jer ti su šamponi agresivniji od drugih, kosa je po celoj dužini lomljiva i često suva i naelektrisana jer mnoge žene s masnom kosom ne koriste regenerator budući da smatraju kako regenerator još vise masti kosu.

frizerii savetuju menjanje šampona
Freepik/gpointstudio 

Tada u svakom slučaju treba promeniti šampon koji će negovati suvo i osetljivo teme te obratiti pažnju na regeneratore koji se ne ispiraju i obično su u formi spreja, olakšavaju raščešljavanje čime kosu čuvaju i od pucanja vlasi.

Svakako je najbolji savet obratiti se stručnjaku i poslušati savete i preparate koje preporučuje. Međutim, ako upotrebljavaš šampon i regenerator koji deluju na tvoju kosu, bilo da je masna ili suva, kovrdžava ili ravna, možeš ga koristiti duže vreme. Možda ćeš odlučiti da ga promeniš zavisno o sezoni u kojoj se nalazimo, od zime do leta, vremenski uslovi se mijenjaju pa tako i reakcija tvoje kose na njih ali u suštini, promena šampona i regeneratora potpuno zavisi o tebi, tvojoj kosi, uslovima života i nezi tvoje kose.

eka šampon za suvo pranje postane deo vaše rutine
Instagram 

Za kraj, važno je spomenuti da kosu ne moraš prati previše! Ako voliš da vežbaš, verovatno ćeš doći do toga da je pereš svaki dan. To zapravo može imati suprotan učinak od željenoga.

"Zapamti da je je znoj voda, a ne prljavština, ulje je prljavština", kaže Pol Lebreku, vlasnik salona u Njujorku.

"Umesto toga, upotrebi suvi šampon koji ostavlja na kosi nešto slično prahu koji upija ulje i produžuje lep izgled kose bez čišćenja vlasišta."

izvor: miss7.24sata.hr