Verovatno znate za suvi šampon, možda te puno puta i spasio pranja kose, ali da li ste isprobali suvi regenerator? Ne tako popularan proizvod je vredniji nego što misliš, posebno kada ste u žurbi. A nije ga na odmet imati pri ruci ni leti.

Potražite li u drogeriji suvi šampon pod tim imenom verovatno nećete pronaći ništa. Jer zapravo reč je o verziji regeneratora koji se ne ispira i koji je u spreju što ga čini laganijim, a tvoju kosu zdravijom i sjajnijom bez da joj ubije lepršavost. I bez da potrošite vreme na hidriranje kose.

Šta je suvi regenerator?

Za razliku od suvih šampona, (novi) suvi regeneratori, naravno, nisu puderasti već se obično proizvode s uljima i drugim sastojcima za regeneraciju.

Suvi regenerator je odličan za suvu kosu sklonu kovrdžanju.
Shutterstock 

To je proizvod koji se raspršuje na kosu i ne zahteva ispiranje vodom kao tradicionalni regenerator. Može se koristiti samostalno kao završni sprej za hidrataciju suve kose ili za osvežavanje kose tokom dana. Pomaže u hidrataciji i raščešljavanju kose, sprečava kovrdžanje i pojačava sjaj. Zgodno ga je stoga imati kada je velika vlažnost vazduha ili kad iz bilo kog razloga ne možete ukrotiti kosu.

Kada koristite suvi regenerator, opšta primena će izgledati slično suvom šamponu ili laku za kosu, ali će se raspored razlikovati. Najbolje je bočicu protresti pre prskanja jer se u njemu obično nalaze prirodna ulja koja se mogu taložiti na dnu kad se koristi, a kada ga protresete svi sastojci će se dobro pomešati.

Suvi šampon se nanosi na teme, a suvi regenerator na ostatak kose.
Shutterstock 

Bočicu treba držati na 15, 20 cm udaljenosti od kose i, obrnuto od suvog šampona, izbegavati prskanje po temenu i korenu kose. Najbolji način nanošenja suvog regeneratora je prskanje od sredine kose do vrhova. Ako je proizvod topao lakše će se rasporediti. Za ravnomernije nanošenje treba ga nežno utrljati u kosu.

Kada koristiti suvi regenerator?

Slično kao kod suvog šampona, obično ćete posegnuti za suvim regeneratorom u danima kada kosi treba samo malo pomoći, kada kosa postane suva, statična, ukovrdža se ili se zamrsi. Kratkim prskanje suvog regeneratora produžićete trajanje frizure za još nekoliko dana.

Suvi regenerator za kosu se može naći u drogerijama kao regenerator koji se ne ispira.
Shutterstock 

Masna kosa ostaje neprijatelj, a često će suvi šampon i regenerator delovati složno kao tim iz snova kako bi teme održalo svež izgled, a krajevi imali zdrav sjaj. Drugi ili treći dan kada se koren zamasti, upotrebite suvi šampon kako biste upili višak ulja i osvežili teme. Suvi regenerator pošpricajtena sredinu i vrhove kako biste ukrotili kovrdžavost, vratite vlagu kosi i dodatni sjaj. Suvim regeneratorom možete razvlačiti s pranjem dva do tri dana.

Suvi regenerator pošpricajte na sredinu i vrhove.
Freepik/gpointstudio 

Nakon toga kosa će početi da izgledati masno. Najbolje ga je koristiti između redovnih pranja kako bi se sprečilo da kosa izgleda dehidrirano i bez sjaja, a izbegavajte ga onog dana kada operete kosu i koristite tradicionalni regenerator jer bi rezultat mogao biti masan i preterano sjajan izgled kose.

Suvi regeneratori će najviše pomoći tankoj kosi i kosi srednje dužine, ali s obzirom na to da se svaki tip kose može boriti sa suvoćom i kovrdžanjem, važno je pronaći odgovarajući proizvod prema teksturi kose.