Brojna su istraživanja pokazala kako kosu najčešće peremo na pogrešan način, čime samo doprinosimo njenom oštećenju i pucanju.

U nastavku otkrijte koje greške mnogi prave tokom pranja kose...

Češljem sa što širim zubcima, kosu raščešljajte pre pranja

Dužinu biste trebali raščešljavati postepeno, krećući od vrhova i postepeno se penjući prema korenu kose. Ako budete kosu raščešljavali dok je mokra ili češljem vukli kroz zapetljanje delove od korena do vrhova, nepotrebno ćete uzrokovati intenzivnije pucanje kose.

Kosu pre šamponiranja temeljno pokvasite mlakom vodom

Izbegavajte prevruću vodu koja oštećuje teme, kao i prehladnu koja zatvara pore. Mlaka voda će otvoriti pore na temenu i time omugućiti kvalitetnije pranje i bolje upijanje prirodnih masnoća vlasišta.

Regenerator nanesite na suvu kosu

Ako imate dugu ili poludugu kosu (dužu od ramena), pre šamponiranja na vrhove kose nanesite regenerator za kosu. Vrhovi su najsuvlji i najlomljivji pa ćete ih na ovaj način dodatno nahraniti i pružiti im sjaj.

Kosu pre šamponiranja temeljno pokvasite kosom
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Ne preterujte s količinom šampona

Na dlan istisnite manju količinu šampona (otpilike veličine oraha), razmažite ga po dlanu, a zatim ga umasirajte kružnim pokretima po temenu. Ako imate jako dugu kosu, slobodno uzmite još malo šampona i nastavite temeljno da masirate vlasište uz povremeno dodavanje vode.

Masku nanosite samo na vrhove

Budući da je vlasište odnosno teme masno samo po sebi i da se najbrže masti, nemojte masku nanositi na celu dužinu kose. Nanosite je tek od sredine dužine i nešto obilnije na vrhove, a vlasište izbegavajte u širokom luku.

Masu za negu kose nanosite samo na vrhove kako biste izbegli mašćenje temena
Shutterstock 

Kosu temeljno ispirite hladnijom vodom

Kako biste zatvorili pore i kutikule kose sve dok ne počne škripati pod prstima perite je hladnijom vodom. Tek tada ćete biti sigurni da je potpuno čista.

Ne preterujte s prečestim pranjem kose

Što češće kosu budete prali, to će se ona brže mastiti.