Uprkos svom trudu i najboljoj odevnoj kombinaciji koju si odabrala za taj dan masna kosa ume da pokvari ceo utisak. Borba s masnom kosom poprilično frustrira mnoge žene jer izgleda neuredno i stvara utisak zapuštenosti, ali zapravo, masna kosa je rezultat prirodnog procesa.

Uz korene kose nalaze se lojne žlezde koje luče masnoću, a taj loj pomaže da održi zdravu i glatku vlas i time sprečava njeno preterano sušenje i lomljenje od koje je takođe potrebno zaštititi. Bilo kako bilo, složićete se da je masna kosa jedan od najvećih neprijatelja žena.

Moguće je istrenirati kosu da se manje masti.
Shutterstock 

Srećom, imamo predlog rešenja. Telo, pa tako i kosu, možete navići na dosta toga. Kosu možete istrenirati da se manje masti i to u samo pet dana, a evo i kako. Većina žena često pere kosu jer ne žele vezati konstanto rep ili šetati prljave kose, ali to je pogrešno.

Često pranje kose podstiče preterano lučenje loja zbog čega kosa postaje sve masnija. Stvar je u tome da treba praviti pauze između pranja što će prvih par nedelja biti teško, ali isplatiće se. Imamo petodnevni plan i program koji možete isprobati kako bi kosu naučili da smanje mašćenje kose.

Prvi dan - pranje i šamponi

Većina šampona sadrži sastojke koji operu teme i kosu učine mirišljavom, ali je s vremenom i osuše. Kako bi prekinuli suvoću, u kontaktu s temenom proizvode ulje i tad se kosa masti. Radije izaberite blage, neutralne šampone kako bi očuvali kosu.

Kako se kosa manje mastila radije birajte blage šampone.
Shutterstock 

Drugi dan - Šampon za suvo pranje

U procesu navikavanja kose na smanjivanje mašćenja u velikim količinama, šampon za suvo pranje kose je idealno je rešenje. S njim ćete u samo par minuta osim volumena u svojoj kosi, vratiti miris i svežinu kosi.

Treći dan - Priuštite sebi dan neuredne kose

Tim danima se poigrajte s kosom i frizurama koje inače ne bi nosile. Podignite visoku punđu ili napravite vrlo trendi neurednu, tzv. messy punđicu, pletenice ili visoki konjski rep koji je uvek dobro rešenje, a možete ga i ukrasiti maramom ili fora gumicama za kosu. Verujte nam, zabavićete to i nećete razmišljati o tome koliko vam je kosa masna.

U danima kada vam je masna kosa isprobajte frizuru neuredne punđe.
Instagram 

Četvrti dan - Ispiranje kose sirćetom

Ovo je poslednji dan koji kosa mora preživeti bez šampona. Ipak, dozvoljena je mala prevara, pa možete kosu isprati u mlakoj, ali nikako vrućoj vodi jer vruća voda može podstaći lučenje sebuma. Dok ste pod tušem iskoristite namirnicu koju imate u kuhinji - jabukovo sirće.

Dovoljno je da u šaku ulijete jabukovo sirće i umasirate ga u teme, a zatim dobro isprati. Jabukovo sirće pomaže u vraćanju pH ravnoteže kosi. Dovoljno je jak da oslobađa teme prljavštinom, ali i dovoljno blag da kosi ne oduzima potrebne hranjive stvari.

Kako bi se kosa manje mastila, potrebno ju je četvrti dan isprati jabukovim sirćetom.
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Peti dan - ponovno pranje

Šampon i kosa se ponovno sasastaju. Nakon današnjeg pranja opet ponovite ovu četverodnevnu rutinu. Kako se kosa ne bi mastila probajte je što manje dirati i prolaziti kroz nju prstima, a izbegavajte i preterano korišćenje proizvoda za oblikovanje.

Isprobajte ovaj četverodnevni plan nekoliko nedelja dok ne primetite da se vaša kosa oseća sve manje i manje masno. Kada dođete do toga da primećujete da se tvoja kosa manje masti možete rutinu smanjiti na svaka tri dana, ali nikako manje od toga. S ovim trikovima izdržaćete za početak barem tri dana bez da perete kosu što je odličan početak.