Kako nam dolaze sve topliji dani, tako s njima dolazi i jedan od učestalih letnjih beauty problema - masna kosa. S višim temperaturama, i znojenje je u porastu, što znači da se znoj meša sa sebumom na temenu, zbog čega se čini da je kosa masnija.

Tom problemu doprinosi i vreme jer je vlaga često pojačana, pa se pojačava i procenat vlage u kosi, pojašnjavaju stručnjaci za Glamour. Ipak, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste rešili problem pojačanog mašćenja kose.

Ukoliko vam je kosa masna ne treba da je perete svaki dan.
VALUA VITALY /VALUA VITALY 

Ne preterujte s pranjem

Kako je kosa sve masnija, može biti primamljivo i logično rešenje učestalije je prati. Međutim, stručnjaci kažu da je ovo zapravo jedna od većih grešaka koje možemo napraviti. Naime, kažu da ako kosu peremo svaki dan, vlasište ima osećaj da konstantno mora da proizvodi sebum. Tako se stvara začarani krug u kom se osećate kao da kosu morate prati svaki dan, a to pranje nema učinka. Ako ste upali u takvu "zamku", profesionalci kažu da se možete odviknuti - smanjite broj šamponiranja i koristite proizvode bez sulfata.

Suvi šampon je najbolji saveznik

Za borbu protiv masne kose između pranja i održavanje svežine i volumena poslužiće šampon za suvo pranje kose. Dodajte ga u područje korena kose kako bi apsorbovao višak ulja, znoja i nečistoća. Osim što će učiniti da izgleda čisto, kosi će podariti volumen i teksturu. Ako vam se čini da vlasište ne reaguje dobro na suvi šampon i da se stvara iritacija, stručnjaci savetuju da šampon poprskate na četku, a zatim njom prođete kroz kosu.

Za održavanje svežine i volumena poslužiće šampon za suvo pranje kose.
Shutterstock 

Isto tako, obratite pažnju i kako perete kosu. Nova tehnika obrnutog pranja može pomoći tankoj kosi koja se brzo masti.

Birajte lagane proizvode za pranje kose

S letnim danima, možda ćete morati da promenite proizvode koje koristite za pranje kose, poput kombinacije šampona i regeneratora. Stručnjaci savetuju izbegavanje proizvoda sa silikonima i sulfatima, kao i ispiranje kose hladnom vodom jer hladna voda pomaže vlasištu i reguliđe protok krvi. Pripazite i prilikom korišćenja regeneratora - nemojte ga nanositi na koren kose jer to može uzrokovati "teži" osećaj na temenu, a onda i masan izgled. Isto važi i za proizvode za stilizovanje kose koji se mogu nakupiti na temenu.

Kako biste izbegli učestalo diranje koje kosu najviše i masti, vežite kosu u punđu.
screenshoot/instagram 

Nosite punđu, rep ili pletenicu

Kako biste izbegli učestalo diranje koje kosu najviše i masti, vežite kosu u punđu, rep ili pletenicu kako biste je zaštiti od dodira sa oznojenim licem ili vratom, kao i od prstiju kojima mahinalno prolazite kroz kosu svakih 5 minuta.