Leto i visoke temperature su nam konačno tu, a s njima je došla i ona strana leta koju ponekad zaboravimo- vrućina, vlaga, znoj i onaj lepljivi osećaj. Normalno, svaka od tih pojava nikako ne ide u prilog našem izgledu, bez obzira na to da li se radi o kosi ili koži, a to sve već sigurno sada mogli primetiti.

Naime, ako ste primetili da vam je kosa brže masti ili je masnija nego inače, niste jedini.

Zbog vrućine prirodno je da se više znojimo, a znoj se meša sa subumom na temenu i onda je posledica toga masnija kosa koja podrazumeva redovnija pranja. Osim toga, masna kose može biti posledica i samo vremenski uticaj, ponajpre vlaga.

Kada je veća količina vlažnosti u vazduhu to znači da će samim tim biti i u kosi. Stručnjaci ne preporučuju nošenje detalja za kosu, a čak i sunčane naočare u kosu mogu doprineti znojenju i pojačanom lučenju sebuma. Ista je stvar i kada je reč o šeširima, ali je on preporučljiv za nošenje zbog zaštite od sunca.

kosa koja se brze masti
Shuterstock 

Ipak, postoji nekoliko saveta koje možete primeniti kako biste smanjili mašćenje kose tokom letnjih meseci. Pre svega, smanjite količinu proizvoda za pranje kose i najpre birajte one bez silikona i sulfata.

Pranje kose završavajte ispiranje hladnom vodom koje će pomoći temenu, ali i regulisati protok krvi. Prilikom stavljanja regeneratora, kao što znate, ne bi trebalo da stavljate na koren kose jer zbog toga može postati teška, ali i dodatno zamastiti teme. isto važi i za proizvode koji pomažu stilizovanju kose.

susenje kose tokom leta
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Gotovo svi imamo naviku prolaženja rukom kroz kosu, ali i to jedan od izvora prljavštine i mašćenja kose.

Ako vam je teško da se kontrolišete, uvek možete vezati šik opuštenu punđu koja će vas sprečiti konstantnog dodirivanja kose, ali i spasiti od vrućina.