Ako imate masnu kosu, verovatno znate koliko može biti iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan. Masna kosa može izgledati neuredno i teško ju je stilizovati iako postoje brojne frizure za prljavu kosu. Zbog toga ju je veoma teško sakriti, a većina praktičnih trikova - kao što je trljanje bebi pudera u koren kose obično samo pogoršava izgled.

Najveći problem je kada masna kosa postane trajno stanje - akumulacija sebuma može začepiti folikule i izazvati ozbiljnije probleme kože glave, uključujući masnu perut i prekomerni gubitak kose.

Stoga ovaj problem ne treba zanemariti, već istražiti načine za smanjenje lučenja sebuma bez isušivanja vlasišta.

Stroga, pronašli smo koja hrana sprečava da se kosa masti i što duže je čuva čistom:

1. Namirnice bogate vitaminima B i E

Ovi vitamini vrlo su važni za zdravlje tela, ali i za zdravlje i lepotu kose. Stručnjaci ističu da namirnice bogate vitaminima B i E sprečavaju da se kosa masti i čine da izgleda zdravije i bolje. Namirnice bogate vitaminom B su mahunarke, razno voće i povrće, a vitamin E sadrži zeleno lisnato povrće, seme suncokreta i orašasti plodovi.

Namirnice bogate vitaminom B su mahunarke, razno voće i povrće.
Shutterstock 

2. Hrana koja sadrži cink

Našem telu je potrebno svakodnevno unođšenje cinka jer ga naše telo ne skladišti. Kada u telu ima dovoljno cinka, to sprečava žlezde da luče dodatne masnoće. Namirnice koje sadrže najviše cinka su riba, integralne žitarice, jaja, soja, plodovi mora...

3. Zdrave masnoće

Ako imate problem sa kosom koja se brzo masti, to ne znači da treba u potpunosti da prestanete da jedete hranu koja sadrži masnoće. Potrebno je da ograničite unos zasićenih i trans masti (margarin, buter, masnoće životinjskog porekla). Zamenite ih zdravim masnoćama (orašasti plodovi, masoće iz ribe, masnoće iz povrća).