Odakle uopšte početi? Gubitak kose u jesen, pa u proleće i uz preveliki stres, nepravilnu ishranu je neminovono...

Kosa je važan atribut, zbog kog svi žudimo za bujnom i gustom kosom, a pronašli smo čist prirodni sastojak koji može da utiče na njeno zdravlje i punoću.

Naše prve asocijacije na luk možda nisu baš najbolje, a kamoli najprivlačnije mirisom, ali ovo povrće ima magičan efekat na lepotu. Profesionalni frizeri ga navode kao namirnicu broj jedan u borbi protiv opadanja kose, pa ne čudi toliki broj šampona sa ovim sastojkom na našem tržištu.

susenje kose peskirom
Shutterstock 

1. Zašto je luk dobar za našu kosu?

Luk ima visok sadržaj sumpora. Osim što luku daje jedinstven miris, sumpor je upravo ono što vašoj kosi treba da ostane jaka, sjajna i lepa. Razmislite o tome na ovaj način: naša kosa se uglavnom sastoji od proteina bogatog sumporom koji svi znamo kao keratin. Dakle, kada koristite šampon za kosu od luka, ponudite kosi dodatnu količinu sumpora da biste ojačali njihov koren. Na taj način kosa može da raste, koren ostaje jak i ne puca, a naša kosa izgleda bujno kao da je upravo sišla sa modne piste.

2. Koje su zapravo koristi od luka za našu kosu?

Sada kada smo shvatili zašto je luk dobar za našu kosu, hajde da bliže sagledamo sve njegove čudesne i prirodne aktivne sastojke. Da li ste znali da je luk praktično rešenje za sve probleme koje imate sa kosom?

susenje kose
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Sprečava gubitak kose: Vašoj kosi je potreban sumpor da bi ostala jaka kako bi koren bio zdrav, a na taj način možete sprečiti lomljenje kose. Kao što smo rekli, luk je bogat sumporom i pomaže u jačanju korena naše kose i sprečava njeno opadanje.

Sprečava prevremeni gubitak kose: Zahvaljujući obilju antioksidanata zvanih katalaza, luk se može koristiti za usporavanje i sprečavanje preranog gubitka kose.

Sprečava infekcije vlasišta i peruti: Luk ima antibakterijska, antimikrobna i antigljivična svojstva, koja pomažu u sprečavanju infekcija vlasišta tako što održava kožu glave zdravom. Zbog ovih svojstava, takođe pomaže u sprečavanju peruti.

Sada nam je jasno da jedva čekate da isprobate ovaj čudesni sastojak i na svojoj kosi, ali ostaje otvoreno glavno pitanje, kako zapravo stavljamo luk na kosu? Stručnjaci u ovom trenutku savetuju da ogulite, isečete i izgnječite luk štapnim mikserom kako biste omogućili da luk izvuče sok i dobije smesu koju možete naneti na kožu glave. Pustite da sok od luka odstoji na koži glave najmanje sat vremena, a zatim isperite luk blagim šamponom.

Da biste izbegli sve ove procese sa lukom i izabrali lakšu opciju, pronađite odgovarajući šampon sa sastojkom prirodnog ulja luka i uverite se da je obavezno bez sulfata.