Iako se opadanje kose podjednako javlja i kod žena i kod muškaraca, obično se žene uspaniče kada na jesen primete više kose u slivniku nakon tuširanja ili mnoštvo dlaka na četki za kosu. Može vam se desiti čak i da kada ujutru ustanete na svom jastuku vidite mnogo dlaka sa svoje glave.

Ovo zna da bude zaista frustrirajuće. Zapamtite ovo je samo prirodan proces i sigurno nećete ostati bez svih dlaka na glavi. Vaša kosa je jednostavno „poklekla“ posle svih izazova koje joj je leto donelo. Kod žena je sasvim normalno pojačano opadanje kose u jesen.

Ipak, sve koji imaju ovaj problem zanima kako da ga reše! U sledećim redovima nudimo rešenje.

Kako da smanjite pojačano opadanje kose u jesen?

Obzirom da je opadanje kose u jesen učestalo kod pripadnika oba pola, kao i da je ono zaista u većini slučajeva privremeno, postoje načini na koje ga možete umanjiti. Vaša kosa mora biti zaštićena, hidrirana i nahranjena kako bi mogla neometano da raste i kako biste sprečili pojačano opadanje kose u jesen.

zena se gleda u ogledalo
Shuterstock 

Ovo su neki od načina kako možete pomoći svojoj kosi da se lakše izbori sa sezonskim promenama:

Skraćujte kosu redovno

Redovno održavanje zdravlja vaše kose, postiže se i redovnim skraćivanjem ispucalih i lomljivih krajeva. Nakon leta, vaša kosa će biti vidno oštećena i lomljiva, a možete primetiti da je suva i ispucala. Jako je važno da te oštećene krajeve kose skratite, kako biste pružili šansu kosi da raste bez krajeva koji joj narušavaju izgled i kvalitet.

Adekvatna nega

Takođe je važno da vašoj kosi pružite adekvatnu negu. Nemojte koristiti šampone i preparate za kosu koji su puni jakih hemijskih sastojaka, oni će samo dodatno oštetiti vašu kosu. Birajte prirodnije varijante, blage i bez sulfata, silikona i parabena koji su teški i loši za zdravlje vaše kose. Kada kupujete šampone, obavezno gledajte da na njima piše da su blagi i da ne sadrže neki od ovih sastojaka.

Hidratacija

Vašoj kosi će nakon sunčanih i toplih dana biti potrebno više hidratacije i hranjivih materija. Sa prvim danima jeseni počnite da koristite preparate koji će dubinski hidrirati i nahraniti vašu kosu. U skladu sa svojim problemom i tipom kose birajte balzame, serume i ampule koji sasvim dobro hrane i hidriraju vaše vlasi iz korena.

Koristite ulja za kosu

Masaža vlasišta uljima za kosu doprineće boljoj cirkulaciji vlasišta, a samim tim i boljem protoku hranjivih materija kroz vlasište, što će sigurno kao rezultat dati jaku i gustu kosu.

nanosenje ulja za krajeve kose
Shutterstock 

Poboljšajte ishranu

Unosite više vitamina i minerala koji su neophodni za rast zdrave i jake kose. Poboljšajte unos namirnica koje su bogate vitaminima iz B grupe, vitaminom A, cinkom, omega masnim kiselinama i vitaminom E. Jedan od razloga pojačanog opadanja kose može biti i nedostatak gvožđa u organizmu, što izaziva anemiju.

Sa unosom gvožđa u vaš organizam, obavezno unosite i namirnice koje obiluju vitamonom C i folnom kiselinom koji pomažu u razgradnji gvožđa iz namirnica. Unosite više mesa, ribe i orašastih plodova.

Izbacite loše navike

1. Alkohol i pušenje smanjite na minimum ili totalno izbacite, jer samo zdrave navike su preduslov lepe i zdrave kose.

2. Smanjite nivo stresa. Jesen je obično period visokog stresa. Početak škole, poslovnih obaveza, kišno i tmurno vreme u kombinaciji sa većim novčanim izdacima zaista izazivaju veći nivo stresa. Pokušajte da na vreme isplanirate jesenje izdatke i obaveze kako biste smanjili nivo stresa na minimum. Iskoristite svaki lep i sunčan dan za šetnju u prirodi ili druženje sa ljudima koji vam unose pozitivnu energiju u život.

3. Smanjite korišćenje aparata za stilizovanje kose koji rade na principu toplote na minimum. Sada vam zaista ne trebaju dodatna oštećenja izazvana prekomernom upotrebom toplote. Pokušajte da kosu stilizujete na drugačije načine.