Sezonsko opadanje kose prirodan je proces podmlađivanja kose koji se primećuje pri svakoj promeni godišnjeg doba, a naročito u jesen. Obično možete izgubiti do 60 do 80 vlasi dnevno, a tokom jeseni ova stopa se skoro udvostručuje.

Mnogi ljudi sezonski gubitak kose povezuju sa načinom života i stresom, međutim to je problem koji pogađa najveći procenat ljudi, bez obzira na način života koji slede, piše ženski magazin

Koje su faze sezonskog opadanja kose?

Tokom svog života naše vlasište prati u proseku 25 do 30 trofaznih ciklusa. To znači da kosa ne raste trajno, već u uzastopnim ciklusima. Svaka dlaka raste iz svog folikula i svaki folikul ima svoj poseban životni ciklus. Period rasta kose naziva se regenerativna faza i traje od 2 do 6 godina. Ovo je vremenski period kada se ćelije korena aktivno umnožavaju, što rezultira proizvodnjom dlake. Druga faza je izvorna faza, gde dlake prestaju da rastu i u osnovi se pripremaju za jesen.

Ovaj period traje od nekoliko nedelja do 2 meseca. Treća i poslednja faza životnog ciklusa svake dlake je telogena faza i traje od 3 do 6 nedelja. Tokom ovog perioda rast kose prestaje, zaustavlja se i na kraju dlake koje su u ovoj fazi opadaju. U normalnom vlasištu koje ne pokazuje simptome opadanja kose, 90% vlasi je u fazi regeneracije, a 10% u telogenoj fazi. Do opadanja kose dolazi kada procenat dlaka koje su u telogenoj fazi prelazi 20%. U proseku je normalno da se dnevno izgubi oko 80 do 100 dlaka, koje se zatim zamene novim. Međutim, ovaj broj varira, s obzirom na okolnosti, kao što se, na primer, dešava nakon trudnoće, gde mnoge žene imaju tendenciju da gube kosu, ali i nakon duže upotrebe lekova i hormonalnih poremećaja.

Jul se smatra mesecom odmora kose, što sugeriše da kosa počinje da opada više krajem leta, u jesen, a manje u proleće.

kosa
Shutterstock 

Ne paničite zbog (preteranog) gubitka kose

Kada perete kosu, posebno ako nanesete masku ili regenerator i prođete prstima ili širokim češljem kako biste je razmrsili, ali i svaki put kad je očetkate, primećujete maksimalni gubitak kose tokom dana. Takođe, kada se probudite, na jastuku možete videti nekoliko vlasi. Međutim, stres koji doživljavate pojačava gubitak kose i stvara začarani krug. Dokazano je da u periodima intenzivnog stresa do 80% naše kose može prerano ući u telogenu fazu, što znači trajno opadanje kose.

Kada tražiti savet stručnjaka?

Ako sezonski gubitak kose prelazi 2 meseca, onda bi bilo dobro da posetite dermatologa, koji će nakon potrebnih pregleda utvrditi uzroke opadanja kose i predložiti odgovarajuće lekove. Ako iznenada izgubite veliki pramen kose, ovaj simptom se naziva alopecija i odmah se obratite lekarima.

Sezonski gubitak kose i ishrana

Obogatite svoju ishranu suplementima koji sadrže vitamine B-kompleksa, poput B5 i B6.

Minerali i elementi u tragovima, poput cinka, magnezijuma i kalcijuma, koji doprinose rastu kose, takođe pomažu u lečenju opadanja kose.

Namirnice koje ne bi trebalo da nedostaju u vašoj nedeljnoj ishrani su crveno meso i riba koje imaju Ō masne kiseline i druge vredne hranljive materije, orasi i maslinovo ulje su bogati antioksidansima, dok povrće i mahunarke sadrže folnu kiselinu.